Kormányinfó: Az oltási programot értékelte a kormány

2021. Április 08. 10:45
A következő lazítási kör 3 millió beoltottnál jöhet. A bértámogatás jár addig, amíg nem nyithatnak ki a vendéglátóhelyek,ezt Gulyás Gergely,a Miniszterelnökséget vezető miniszter mondta ma a Kormányinfón.

Megjelent a kormány rendelete a Magyar Közlönyben, amely a védelmi intézkedések április 19-ig történő meghosszabbításáról szól.

Értékelte az oltási programot a kormány
Gulyás Gergely: 2 638 000-nél is több első oltással rendelkező van. A kormány hetekkel ezelőtt döntött arról, hogy a nyitás az oltottszámtól függ. Az egyetlen valódi, érdemi fegyver ugyanis a vakcina. Az új szabályokkal sikerült a tömeget mérsékelni, a négyzetméterszabállyal és a hosszabb nyitvatartással. Kevesebb mint egy hónap alatt 2,5-szeresére növeltük az oltottak számát, a hónap végére 4 millió fölé szeretnénk emelni. Köszönet György Istvánnak, köszönet az oltó orvosoknak, köszönet a kormányhivataloknak. A regisztráltak számát tekintve 3,95 millió körül jártunk reggel. Ehhez ha még 200 ezer regisztrálatlan egészségügyist hozzáadunk, akkor ki lehet jelenteni, hogy több mint 50 százalék az, aki be van oltva vagy oltásra jelentkezett. Továbbá is kérjük, mindenki regisztráljon oltásra.

A pedagógusok oltása is zajlik
Gulyás Gergely: a védettség az első oltás beadása után részben keletkezik. 80 százalékos. Arra kérjük a tanárokat, legyenek tekintettel a szülőkre, április 19-re állhasson vissza az oktatás rendje! Az online oktatás is működőképes, a vártnál jobban sikerült működtetni, de az oktatás-nevelés hatékonyságát semmi nem tudja úgy segíteni, mint a személyes jelenlét.

Következő nyitás
Gulyás Gergely:  Fontos, hogy április 19-én álljon vissza az oktatás megszokott rendje, és legyenek tekintettel a szülőkre is. Az oktatási-nevelési feladatok személyes jelenléttel a leghatákonyabbak. A 3 millió beoltotti számnál dönt a kormány az újraindítás újabb lépéseiről. Ez öt-hat napon belül bekövetkezhet.

Bértámogatás
Gulyás Gergely: A bértámogatás április egészére megilleti az érintett ágazatokat. 69 milliárdos igény érkezett eddig, és ebből 66,5 milliárd forintot megítéltek, és majdnem 66 milliárdot már ki is fizettek.

Idősek: Gulyás Gergely: aki még nem regisztrált, tegye meg, de a fiataloknak is van már értelme regisztrálni, a hónap végére 4 millió fölött lehet a beadott első oltások száma.

Oltások, AstraZeneca
Gulyás Gergely: a vakcina megbízható és védettséget biztosít, az Egyesült Királyságban 18 millió embert oltottak be, az általa kiváltott védettség jelentős, a konfliktus gyógyszergyárak közötti, az e miatti híreknek nem szabad felülni. Magyarországon csak olyan vakcinát adunk be, amely megbízható, megvizsgált és hatásos.

Magyar Falu Program
Szentkirályi Alexandra: 25 milliárdos pályázati keretösszeg nyílik, 2-10 milliós összeget lehet felvenni beruházásra, újraindításra. 70 százalékos támogatásra lehet felhasználni, igen tág körben. A Pályázat.gov.hu portálon lesznek a részletek.

Jöhetnek a kérdések:

A pedagógusok hányan regisztráltak és oltakoztak eddig?
Gulyás Gergely: 78 ezer korábban regisztrált pedagógusból 66 885 jelent meg a behívásra, korábban 34 ezer tanár sorra került. Április 3-ig több mint 100 ezer pedagógust sikerült beoltanunk.

Mikor dönt a kormány a vakcinaigazolvány jogosultságairól?
Gulyás Gergely: még szándékosan nem döntöttünk erről, majd ha 3,5-4 millió oltott lesz.

Túl vagyunk-e a csúcson?
Gulyás Gergely: a fertőzöttségi adatokat látjuk, egyértelműen túl vagyunk a harmadik járványhullám csúcsán.

A fitnesztermek nyithatnak-e?
Gulyás Gergely: nem.

Milyen sportrendezvényeket lehet megtartani közönség előtt?
Gulyás Gergely: védettségi igazolvánnyal lehet majd részt venni sporteseményeken, a futball-Eb-n is. Magyarország kedvező helyzetben lesz már akkor.

A kormány módosíthat-e az iskolanyitás április 19-ei dátumán?
Gulyás Gergely: a kormány meghallgatta a szakszervezeteket, ennek fényében döntött az időpontról. Minden rendelkezésre álló adat szerint a védettség az első oltás után bekövetkezik.

Érettségi: beoltják-e soron kívül az érettségizőket? Lesznek-e szóbelik?
Gulyás Gergely: júniusig mindenkit be tudunk oltani, akkor lesznek a szóbelik.

A 16-18 év közöttiek oltása: mikor kezdődhet?
Gulyás Gergely: az NNK dönt erről. Az említett korosztály veszélyeztetettsége egyébként a brit vírusmutáns által csekély.

Meddig maradnak függetlenek a fideszesek az Európai Parlamentben?
Gulyás Gergely: a bőség zavarával küzdünk, minden frakció meghívta a fideszeseket. Egy európai jobboldali erő jöhet létre vagy bővülhet olasz és lengyel közreműködéssel.

Mikorra oltják be az összes regisztráltat, mi lesz utána az oltásokkal?
Gulyás Gergely: a regisztráltak száma egy mozgó szám. E hónap végéig akár 4,4 millió első oltást is be tudnánk adni. Nem a regisztráció időpontja a lényeges, ha olyanok jelentkeznek, akik veszélyeztetettek. Mindenkit be tudunk oltani, aki magyar állampolgár és tajszáma van.

Fenntartják-e az AstraZeneca-oltások 12 hetes követési idejét? Változtat-e ezzel az oltással kapcsolatban a kormány?
Gulyás Gergely: betartjuk az előiratot. Nem állítjuk le és nem módosítunk a beadáson, mivel nem változtak az alkalmazási szabályok. Nem kell senkinek sem félnie. A viták gyógyszergyárak közti vitákból adódnak.

Nem elhamarkodott-e a nyitás ilyen kevéssel az első oltás után?
Gulyás Gergely: az első oltást követően a védettség bekövetkezik, ennek mértéke folyamatosan nő. A második oltással pedig 92-95 százalékra nő, a betegség kockázata még nagyobb mértékben csökken. Mi virológiai, orvosi vélemény alapján mondjuk azt, hogy az első oltás a legfontosabb. Sehová nem siettünk. A boltokban pedig csökkenni fog a tömeg, ami miatt tovább csökken a vírus terjedésének kockázata. Az óvatos, fokozatos, több lépéses nyitás pártján állunk.

Hányan vannak, akik kórházba kerültek vagy meghaltak első oltás után?
Gulyás Gergely: nincsenek számaim, ezrelékes lehet ez a veszély. Az NNK az illetékes ebben, neki kell ezt a kérdést feltenni.

Alulmérhetik-e a halálozások számát Magyarországon?
Gulyás Gergely: nem. A statisztikai vitáknak sok értelme nincs. Egy objektív mérce van, az évenkénti halálozás, ebben Magyarország az EU legjobb harmadában van. Magyarország minden halottat jelent, aki koronavírusos volt, több ország nem így jár el.

16-18 évesek regisztrációja: a gyerekek regisztrálnak-e vagy a szülők?
Gulyás Gergely: találgatásokba nem mennék bele. De regisztráció alapján tudunk oltani.

Tervezik-e kitolni a SZÉP-kártyán gyűlő pénzek felhasználását?
Gulyás Gergely: ezen pénzek felhasználása korlátlan idejű. Reméljük, az idei nyár szabad lesz, és a turizmus rekordnyarat mondhat majd magáénak.

Várható-e a tesztkapacitás bővítése?
Gulyás Gergely: nem látom, hogy változtatni kellene a gyakorlaton. 5 millió tesztet végeztünk.

Az újranyitó szolgáltatásoknál előírás-e a négyzetméterszabály?
Gulyás Gergely: az üzletekre vonatkozik, a szolgáltatásokra nem.

Hány covidos embert ápolnak intenzív osztályon?
Gulyás Gergely: 1827. Ez nem azonos a gépi lélegeztettek számával.

Mikor térhetünk vissza a normális életünkhöz?
Gulyás Gergely: alapvetően a szolgáltatásaink, életmódunk, még ha maszkkal is, de május végével, június végével mind beindulhatnak.

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ