4 millió 715 ezer a beoltott, 382 az új fertőzött, elhunyt 64 beteg

Fotó: koronavirus.gov.hu
2021. Május 18. 09:42
Tolna megyében 20 újonnan regisztrált fertőzött van.

A koronavirus.gov.hu keddi adatai szerint a beoltottak száma 4 714 992 fő, közülük 2 749 235 fő már a második oltását is megkapta. 382 az új fertőzöttek száma és elhunyt 64 többségében idős, krónikus beteg. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 640 964 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 128 714 főre csökkent. 2197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 251-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 5 millió 76 ezren regisztráltak oltásra és 84%-uk meg is kapta azt. Ma is folytatódik a regisztrált és időpontot foglalt 16-18 évesek oltása a kórházi oltópontokon. Őket kérik, hogy ne felejtsék otthon a szülői hozzájáruló nyilatkozatot.

Mint írják, korlátozott mennyiségben lehet még foglalni Szputnyik és AstraZeneca oltásokat az időpontfoglalóban, és még kevés Pfizert is annak, akik SMS-t kapott. A Sinopharm-oltásokat továbbra is folyamatosan hirdetik a kórházak. A háziorvosok Sinopharm, Janssen és Moderna vakcinákkal tudják folytatni az oltást. Már ingyen le lehet tölteni azt a mobilalkalmazást, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra, emellett ma újabb Pfizer szállítmány érkezik.

Kérik, hogy aki még nem tette meg, regisztráljon a védőoltásra. Emlékeztetnek, hogy az újraindítás következő fokozata 5 millió beoltottnál várható. Kitérnek rá, hogy már ingyen letölthető a tesztüzemmódban működő mobilalkalmazás, amely igazolja az oltás tényét, ezzel képes a védettségi igazolvány kiváltásra (Google Play áruházban „EESZT alkalmazás” nevű, az App Store-ban pedig „EESZT Lakossagi” nevű applikáció). Mindemellett már a Magyarországon élő külföldiek és a TAJ-számmal nem rendelkező külföldön élő és külhoni magyar állampolgárok is tudnak regisztrálni az oltásra a www.vakcinainfo.gov.hu oldalon.

A védettségi igazolványok postázása folyamatos, és azt már az első oltás után kiállítják. Ha bármilyen probléma merülne fel a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, azt a magyarorszag.hu Ügyfélkapun keresztül vagy személyesen a kormányablakban lehet bejelenteni. 

Felhívják a figyelmet, az általános óvintézkedések és higiéniai szabályok betartása továbbra is elengedhetetlen.

Minden Magyarországon alkalmazott vakcina hatásos és biztonságos, és védelmet ad a koronavírus-fertőzés súlyos lefolyása ellen. Az uniós beszerzésből 5 gyártótól várunk 24 millió adag vakcinát: Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac, ezekből eddig csak a Pfizer, a Moderna, az AstraZeneca és a Janssen rendelkezik uniós engedéllyel és kezdte meg a szállítást Magyarországra. Mivel a brüsszeli beszerzésből kevés vakcina érkezik és lassan, Magyarország 3,5 millió ember oltásához elég kínai és orosz vakcinát is vásárolt – közölték.  

Kérik az oltandókat, hogy akár a háziorvosi rendelőben, akár kórházi oltóponton történik az oltás, az előre egyeztetett időpontra pontosan érkezzenek, hogy a csoportosulást, a tumultust elkerüljék. Továbbá kérjük az oltandókat, hogy ha tehetik, akkor nyomtassák ki, töltsék ki és vigyék magukkal az oltásra a hozzájáruló nyilatkozatot, mert ez jelentősen meggyorsítja az oltással járó adminisztrációt.

(koronavirus.gov.hu)

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ