Ma van a Nemzetközi Törölköző Nap!

2021. Május 25. 13:15
Douglas Adams emlékére minden év május 25-én nemzetközi törölköző-napot tartanak szerte a világon.

Ilyenkor a rajongók törölközővel a nyakukban közlekednek a városokban, és különböző rendezvényeket tartanak. A törölköző viselése Adams Galaxis Útikalauz Stopposoknak című művéből ered, ahol minden belevaló stoppos tudja hol a törölközője.

Douglas Adams legismertebb regényében, a Galaxis útikalauz stopposoknak-ban, a főszereplők első és legfontosabb szabálya, hogy mindig, minden körülmények között legyen nálad egy törölköző ha útnak indulsz a galaxisban. Ez különösen fontos akkor, ha éppen közeledik a világvége, mert a vogonok tervezett galaktikus hiperűrsztrádája útjában épp a Föld bolygó áll. Főszereplőnknek, Arthur Dentnek nincs mit tennie – barátja Ford unszolására – el kell hagynia a Földet ha nem akar meghalni. Egy űrhajóstopp következtében véletlenül viszont pont egy vogon űrhajóra kerülnek. Menekülésük során mindössze két eszköz van segítségükre: egy elektronikus útikalauz a galaxis minden tudásával és egy-egy törölköző.

Akkor most “törölköző” vagy “törülköző” ? Lényegi különbség egyébként nincs, mindkét szó szótöve egy ige, és csak attól függően oszlanak frakciókra a nyelvhasználók, hogy melyikük melyik alakot hallotta gyakrabban. 

Csakúgy ahogy a szó helyes használata körüli vita, a problémák is – amik a mindennapi életünket nehezítik- egyidősek az emberiséggel. A problémák részleges kiküszöbölésére találta fel – ugyancsak az emberiség – a törölközőt/törülközőt.

Törülköző: "A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörölközhetünk, ha még elég tiszta hozzá."

2001 májusában, mindössze 49 éves korában halt meg Douglas Adams, a Galaxis Útikalauz stopposoknak című ötkötetes trilógia szerzője. Az ő emlékére ezen a napon minden jó érzésű ember egész nap törülközőt visz magával mindenhová, így mutatva ki gyászát és a géniusz iránti tiszteletét.

A mozgalmat a Binary Freedom híroldal szerkesztője, Clyde Williamson indította, aki úgy érezte, az internetezőknek valamilyen módon meg kellene emlékezni kedvenc szerzőjükről. 2001 május 25-én volt az első Nemzetközi Törülközőnap, amelyre azóta is minden évben sor kerül.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ