Néhány napig ingyenesen megtekinthető Jankovics Marcell rajzfilmje

Részlet a Fehérlófia (1981) című rajzfilmből. Fotó: Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum / Youtube
2021. Június 03. 12:56
Ingyenesen megtekinthető vasárnap éjfélig a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, a Filmión Jankovics Marcell emblematikus rajzfilmje, a Fehérlófia felújított változata a május 29-én elhunyt, világhírű alkotó emlékére.

A Kossuth-díjas, Nemzet Művésze és Balázs Béla-díjas, világszerte elismert Jankovics Marcell (1941-2021) formabontó filmjében a pazar színvilágú, álomszerű képek folyamatosan egymásba alakulnak, ornamentikus, geometrikus mintázatokba rendeződnek - emlékeztet az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Nemzeti Filmintézet.

Az 1981-ben készült, egész estés rajzfilm a Fehérlófia című magyar népmesén alapul, cselekménye az avar, hun és magyar eredetmondák jelképtárából merítkezik.

A Fehérlófiát minden idők legjobb ötven animációs filmje közé választották az 1984-ben Los-Angeles-ben megrendezett "animációs olimpián".

A 4K felbontású digitálisan felújított változat, amely a Filmión ingyenesen nézhető csütörtöktől vasárnap éjfélig ezen a linken, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum igazgatóság és a Los Angeles-i Arbelos Film együttműködésében készült el 2019-ben - áll a filmintézet közleményében.

MTI

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ