Tolna megyében is újra indul a nyári diákmunka program

Illusztráció: pixabay
2021. Június 06. 12:00
Legkevesebb 700 fő 16-25 év közötti, nappali tagozatos tanuló vállalhat nyári diákmunkát július-augusztusban Tolna megyében és a program megvalósításához a kormány több mint 87 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít megyénkben – hívja fel a figyelmet pénteki közleményében a Tolna Megyei Kormányhivatal.

Mint írják: a kormány az idén kilencedik alkalommal induló Nyári diákmunka programra 3 milliárd forintot fordít, aminek köszönhetően 25 ezer fiatal foglalkoztatásához járulhat hozzá országszerte. Emlékeztetnek, hogy a kormány 2013 óta több mint 20 milliárd forintot szánt 210 ezer középiskolás és egyetemista vakációs munkavégzésének támogatására. A diákok idén is júliusban és augusztusban vállalhatnak munkát.

A mintegy 700 fő Tolna megyei tanuló a programban két típusú – önkormányzati, illetve a mezőgazdaság, a turizmus és vendéglátás területén folytatott – diákmunkára jelentkezhet. Míg előbbinél legfeljebb napi 6 órában, utóbbinál akár napi 8 órában is dolgozhatnak – áll a közleményben.

Részletezik, hogy az önkormányzati diákmunka keretében a foglalkoztatók a területi, települési önkormányzatok és önkormányzati alaptevékenységet végző intézményeik, továbbá egyházi jogi személyek lehetnek, amely konstrukciókban a diákok havi munkabérének 100%-át fizeti meg az állam. A mezőgazdaság, turizmus és vendéglátás területén történő foglalkoztatás esetén pedig a munkabér 75%-a fedezhető a központi forrásból, amivel a kormány a koronavírus okozta nehézségek leküzdésében is segítheti a hazai vállalkozásokat.

A támogatás alapja mindkét területen a minimálbér (167.400 forint/hó), illetve a garantált bérminimum (219.000 forint/hó). Így havi munkabérként a szakképzettséget igénylő munkaköröknél fejenként 164 250 forint, szakképzettséget nem igénylőknél pedig 125 550 forint az állami támogatás összege. Rövidebb munkaidejű foglalkoztatás esetén arányosan csökken a támogatás – fűzik hozzá.

Az érdeklődő diákok június 15-étők kérhetik a területileg illetékes járási hivatal foglalkoztatási osztályán a nyilvántartásba vételüket. Hozzáteszik, hogy a munkáltatók a tervezett foglalkoztatás kezdetét megelőzően ugyanott nyújthatják be munkaerő-igényüket, amelyben meg kell határozniuk a foglalkoztatni kívánt létszámot, illetve a szakmát, a munkakört pedig megadhatják.

A nyári diákmunkaprogram részleteiről a https://www.munka.hu/ oldalon vagy a járási hivatalok foglalkoztatási osztályain tájékozódhatnak az érdeklődők.

(Tolna Megyei Kormányhivatal)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ