Több mint kétmilliárd forint támogatás érkezett Tolna megyébe a Magyar falu programban

2021. Június 04. 15:50
Száznegyvenkilenc pályázat támogatásával több mint kétmilliárd forint érkezett Tolna megyébe a Magyar falu program révén - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos pénteken a Tolna megyei Kajdacson.

Gyopáros Alpár a paksi választókerület polgármesterei előtt tartott fórumon hozzátette: a megyében 75 kilométer út újult meg vagy áll felújítás alatt a programban.

Utalt arra, hogy az országos programot a piaci szereplőknek is megnyitották, 48 milliárd forintos keretösszeggel a falusi kisboltokat támogatják, 25 milliárd forint a falusi mikrovállalkozások eszközfejlesztésének kerete, utóbbiaknak újabb pályázatokat írnak ki.

A kormánybiztos hangsúlyozta, a Magyar falu program alapvetően olyan kisebb, hiánypótló fejlesztéseket támogat, amelyek jól kiegészítik a európai uniós fejlesztéseket. Emellett a "falu lobbistájaként" is fellépnek a kormány vagy az Országgyűlés felé a falvakban élők jogalkotási javaslataival - tette hozzá.

Ezek között említette, hogy a születési hely mellett már fel lehet tüntetni a személyi igazolványban a származási helyet, a szülőfalut. "Ez egyfajta adósság a falvak felé" - fogalmazott.

Hasonló kezdeményezés volt a településrendezési tervek felülvizsgálatának könnyítéséről szóló törvénymódosítás. A felülvizsgálat határideje ez év vége volt, a módosítás szerint a határidőt meghosszabbítják, az eljárást egyszerűsítik, olcsóbbá teszik, a kistepülések pedig forrást is kapnak hozzá.

A falvakat segíti a területükön fekvő állami ingatlanok térítésmentes átadása is: 950 településen több mint kétezer ingatlant ajánlottak fel a falvak önkormányzatainak - mondta.

Szólt arról is, hogy évente több száz falugondnoki jármű cseréjére biztosítanak forrást. A szolgálatok állami normatívája folyamatosan emelkedik és a Magyar falu program kezdeményezésére nő a szolgáltatást nyújtó települések lakosságának létszámkorlátja. Az a cél, hogy az ezer főnél népesebb települések is bekerüljenek ebbe a körbe. A kormányrendelet szerint 2022. júniusig áll fenn a támogatási lehetőség.

(mti)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ