Megugrott a horgászok száma, Tolna megyében tavaly közel 12 ezren váltottak horgászjegyet

A 2020-as év végén pályázati forrásból telepített halakat a szövetség. Fotó: Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetsége / facebook
2021. Június 10. 14:00
Az elmúlt másfél évben, főként a járványügyi korlátozások okán ugrásszerűen megnőtt a horgászni vágyók száma Tolna megyében is. A 2020-as évben közel 12.000 felnőtt váltott állami horgászjegyet. A horgásztársadalomról, az utánpótlásról és a pandémiáról is kérdeztük Szakács Szabolcsot, a Tolna Megyei Horgászegyesületek Szövetségének (TOHOSZ) ügyvezető elnökét.

Az ügyvezető tájékoztatott, hogy jelenleg 46 egyesületet tömörít a Tolna megyei szövetség és a horgászok számának növekedését bizonyítja, hogy míg a 2019-es évben 366 fő tett le horgászvizsgát, addig a 2020-as évben 510 személy. Mindemellett szintén a 2020-as évben 11.766 felnőtt váltott állami horgászjegyet és körülbelül 2-3 ezer gyerek tette meg ugyanezt.

Szót ejtett arról is, hogy a pandémia alatt főként az éjszakai kijárási korlátozás, majd a tilalom érintette a horgásztársadalmat leginkább, amelyekből adódtak viták is, és bár nem minden horgásztársuk értett ezekkel egyet, az aktuális kormányrendeleteket nekik is kötelességük betartani és betartatni. Hozzátette, hogy a járványügyi korlátozások miatt kis időre a vizsgáztatásokat is szüneteltetniük kellett, ahogyan a versenyeiket, illetve az egyesületi közgyűléseket is.

Kitért rá, hogy idén két versenyük maradt el, de több még hátravan: egyebek mellett idén első ízben szerveznek szabadtéri csapatbajnokságot Pakson, június végén, illetve horgásztáborba is várják az érdeklődőket.

Szakás Szabolcs elmondása szerint a horgászok számának növekedése annak is betudható, hogy számos szülő döntött úgy, hogy élnek a szabadidős tevékenység lehetőségével és elsajátítva a horgászás alapjait, a természetben szerveznek közös programot a gyerekeikkel. Emlékeztetett, hogy emellett a hatályos jogszabályok értelmében már a harmadik életévüket betöltött gyerekek is vásárolhatnak állami horgászjegyet, fogási naplót, illetve területi jegyet, de véleménye szerint túl korai már ilyen pici korban ennek a sportnak hódolni. Hangsúlyozta azonban, hogy ez a szabadidős tevékenység kiváló módja a természetben eltöltött idő mellett arra is, hogy a gyerekeket már kiskorukban az élet tiszteletére, az élőlények szeretetére neveljük.

Az ügyvezető elnök kiemelte, hogy a szövetségen belül is nagy hangsúlyt fektetnek az ifjú generációra, ugyanis az országos tapasztalatok is azt mutatják, hogy a 14. életévük körül a horgászok érdeklődése alábbhagy és később, már csak munkába állást követően fedezik fel újra ezt a fajta kikapcsolódást. Mint ismeretes, világversenyeken élvonalban szerepelnek a magyar horgászok, éppen ezért is fontos az utánpótlás-nevelés. Figyelembe véve mindezt megyénkben is külön foglalkozásokat, programokat szerveznek a fiataloknak.

Végezetül a közkedvelt vízterületekről elmondta, hogy bár mindenkinek más az ízlése, Tolna megyében az egyesületi vizek közül Szálka, a Duna és a Sió szakasza bizonyul a legnépszerűbbnek, amelyeket más megyékből is szívesen látogatnak horgászok; a vadregényes tájakat kedvelők pedig előszeretettel horgásznak a Keselyűsi Holt-Sión, ahol azonban az elmúlt időszakban a békalencse gyűjti meg a horgászok baját.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ