Kivonultak az ÉSZ tagjai a testületi ülésről

Csötönyi lászló felolvassa frakciója közleményét a keddi rendkívüli ülésen. Fotó: Rádió Antritt / facebook
2021. Június 22. 10:37
Amint arról tegnap hírt adtunk, hosszú szünet után ma ismét összeült Szekszárd MJV Önkormányzatának Közgyűlése, Ács Rezső polgármester rendkívüli ülést hívott össze.

Az ülés első perceiben Csötönyi László, az Éljen Szekszárd (ÉSZ) frakció képviselője olvasta fel frakciója közleményét - amelyet az alábbiakban változtatás nélkül közlünk -, ezt követően a képviselők kivonultak az ülésteremből.

„Az Éljen Szekszárd Egyesület frakciójának tagjai 2021. június 21-én értesültek arról, hogy Ács Rezső, Szekszárd polgármestere 2021. június 22-re rendkívüli közgyűlést hívott össze. Az ügy előzménye, hogy az ÉSZ június 8-án 16-ára kérte a rendes közgyűlés összehívását, amely kérésnek a polgármester nem tett eleget. Helyette a veszélyhelyzet és az egyszemélyes irányítás utolsó napjait kihasználva, a képviselői jogokat jelentősen csorbítva átírta az SZMSZ-t. Ezzel kapcsolatban panasszal éltünk.

Teljesen nyilvánvaló, mire megy ki a játék. Szekszárd polgármesterének célja, hogy júniusban már nem akar rendes közgyűlést tartani, július-augusztusban pedig az SZMSZ szerint nem hívható össze a közgyűlés, így őszig be tudná betonozni az egyszemélyes irányítás intézményét. A 22-ére összehívott rendkívüli közgyűlés 24 különböző napirendi pontjának egyike sem indokolja a rendkívüli közgyűlés azonnali összehívását, viszont arra alkalmas, hogy a rendkívüli közgyűlésre érvényesíteni próbált új szabályok szerint a képviselőknek ne legyen lehetősége napirendi pontot felvetetni, kérdezni, interpellálni. Vagyis egy valamire használható a rendkívüli közgyűlés, hogy a polgármester a fideszes képviselők segítségével azt fogadjon el, amit akar.

Az ÉSZ véleménye szerint mind az SZMSZ átírása, mind a rendkívüli közgyűlés összehívása törvénysértő módon történt. Az SZMSZ előírja, hogy a rendkívüli közgyűlés összehívását indokolni szükséges, ami nem történt meg. A rendkívüli ülés összehívása ezen kívül nincs összhangban a Kúria, valamint az Alkotmánybíróság korábbi határozataival. Ezek kimondják, hogy a közgyűlési ülésekről nem csupán a képviselőket, de a lakosságot is időben tájékoztatni szükséges, valamint megismerhetővé kell tenni az előterjesztéseket is annak érdekében, hogy a lakosság képviselői útján kontrollt gyakorolhasson a helyi városvezetés döntései felett.

Mivel a rendes ülés összehívásának szabályai biztosítják a demokratikus kontroll működését a közgyűlés döntése felett, könnyen belátható, ha a rendkívüli ülés visszaélésszerű összehívása e garanciális szabályokat üresíti ki. A helyi közélet iránt érdeklődő választópolgároknak és az önkormányzati döntések által érintett személyeknek a jelenleg alkalmazott módszer miatt nincs lehetőségük álláspontjukat előzetesen kifejteni, az ülésen történő jelenlétüket megszervezni, a képviselőkkel kapcsolatot felvenni. Mindez aláássa a helyi közhatalom demokratikus gyakorlását.

Az ÉSZ képviselői számára fontos, hogy döntéseivel a választók akaratát képviselhesse. Megjelentünk az ülésen, mert dolgozni akarunk, ugyanakkor nem veszünk részt olyan színjátékban, ahol nem a törvényeknek megfelelően működik a testület. Felhívjuk mindenki figyelmét arra, hogy a Kúria korábbi döntése értelmében a rendeletalkotási eljárás garanciális szabályainak sérelme miatt az ott elfogadott rendelet közjogi érvénytelenségét vonja maga után. Vagyis a ma meghozni tervezett döntések is jogszerűtlenek, így az ÉSZ tagjai abban nem vesznek részt, a rendkívüli közgyűlés megkezdése előtt elhagyják az üléstermet.

Követeljük, hogy a polgármester a törvényi előírásokat betartva, a frakcióvezetőkkel előzetesen egyeztetve hívjon össze júniusra egy rendes közgyűlést, amely napirendjéről, előterjesztéseiről mind a képviselőket, mind a lakosságot időben tájékoztatja, a felkészülés lehetőségét biztosítja. A rendes közgyűlés kerete teremti meg a lehetőséget arra, hogy a képviselők beszámoltathassák a polgármestert az egyszemélyes döntésekről, megismerhessék a költségvetési helyzetet, kérdezhessenek, előterjesztésekkel élhessenek, mindezt a választói akaratnak és a hatályos törvényeknek megfelelően eljárva.”

A közgyűlést közösségi oldalunkon élő közvetítésben követheti nyomon. 

(Éljen Szekszárd)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ