Újabb enyhítések jönnek

2021. Június 24. 10:40
5,5 millió beoltott után nem lesz kötelező a maszk. A maszkhasználat csak az egészségügyben marad. Újabb könnyítéseket jelent be Gulyás Gergely.

Legutóbb Orbán Viktor miniszterelnök tartotta a Kormányinfót, ezúttal ismét Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztat a kormány legfrissebb döntéseiről. Például arról, amit Novák Katalin már a Facebookon jelzett: 5,5 millió beoltott esetén a járványügyi korlátozások újabb köre szűnhet meg.

Szeretnék gratulálni a magyar labdarúgó-válogatottnak, az Eb legerősebb csoportjában állt helyt a csapat – mondta kezdésként Gulyás Gergely. Rendkívüli teljesítményt nyújtott a válogatott.

Járványügyi korlátozások
Javaslatot tett a két operatív törzs a korlátozások enyhítésére. 5,5 millió beoltottnál megszüntetik a kötelező maszkhasználatot, és nem kell védettségi igazolvány az éttermekben, szállodákban, fürdőkben, strandokon. A maszkhasználat csak az egészségügyben marad. A védettségi igazolvány marad a rendezvények esetében. A határátkelőkön a normális rend visszaállt, a schengeni határokon megszűnt az ellenőrzés. Csak az ukrán határon marad az eddigi ellenőrzés. Hétfőtől új tájékoztató kampány indul az uniós zöld kártyáról. Három esetben állítható ki: betegségen átesés igazolása, PCR-teszt vagy oltás. A szomszédos országokba már enélkül is lehet utazni. A kedvelt nyaralóhelyek közül csak Olaszországban vannak korlátozások. Az országok nagy része besorolja az érkezőket, és Magyarország a zöld zónában van.

Nemzeti konzultáció
Gulyás Gergely bejelentette, hogy jövő héten indul a nemzeti konzultáció. A járványok és a népvándorlás korát éljük, a legfontosabb a gazdaság megerősítése. 200 ezer forintos minimálbér, a hitelmoratórium és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációnak.
A törvény alapján a szülők feladata a gyermekek szexuális nevelése, a felnőttek életébe nem szól bele a törvény. A kormány válaszolt azon uniós országoknak, akik kritizálták a magyar törvényt - mondta.
 

Jöhetnek a kérdések...

Támogatná-e a dugódíjat a kormány, ha a főváros kezdeményezné?
Gulyás Gergely: Nem.

Mi van a hitelmoratóriummal?
Gulyás Gergely: A hitelmoratórium meghosszabbításában a nemzeti konzultáció eredményét várják, ebben vita van. A költségvetési egyensúly esetében a 3 százalékos hiánycélhoz való 2024-es visszatérés az uniós mezőnyben a konvergenciaprogramok alapján a legjobbak közé tartozik.

Mi lesz Augusztus 20-án?
Gulyás Gergely: Tűzijátékot tervezünk, reméljük, hogy lesz is okunk ünnepelni. A mai tudásunk szerint olyan variánsa a vírusnak nincs, amellyel szemben az oltás nem biztosítana védelmet. Ezért mindenki oltassa be magát. Biztonságosan meg lehet rendezni az állami ünnepségeket, de biztonságban azok vannak, akik beoltatják magukat.

Blaha Lujza tér felújítása?
Gulyás Gergely: Ez is állami támogatásból készül, a főváros késedelemben van. 3,5 milliárd forintba került volna eredetileg, ennél lényegesen többe kerül majd, ezért a műszaki tartalmat akarják csökkenteni. Hozzájárult a kormány a későbbi befejezéshez, a késedelem is oka az áremelkedésnek.

Használt villamosok
Gulyás Gergely: Az ötvenéves villamosokat le lehet cserélni harmincévesekre, de az, hogy klíma nélküli szerelvényeket, az hiba és hipokrita magatartás, hiszen a 2019-es kampány egyik része volt, hogy az ellenzék a klíma nélküli 3-as metróban uralkodó állapotokkal kampányolt.

Katonákat küldünk Afganisztánba?
Erről a kérdésről egyelőre egyeztetések zajlanak - válaszolta egy kérdésre Gulyás Gergely.

Pedofilellenes törvény
Gulyás Gergely: A nemzeti konzultáció eredményét fogjuk figyelembe venni, ha kell, módosítjuk a törvényt. Az uniós kifogásoknál abban bízunk, hogy a józan ész nem veszett ki teljesen Brüsszelben. A törvényben világosan benne van, hogy a hetero- és a homoszexuális propaganda egyaránt tiltott. Ezt próbáljuk elmagyarázni az Európai Bizottságnak, és ha nem fogadja el, mert politikai célokat követ, akkor vállaljuk az ezzel kapcsolatos vitát. Ma is létezik a filmeknél korhatáros besorolás, csak annyi történt, hogy a gyerekek szexuális nevelését kizárólag a szülőre bízzuk. Nincs szükség a törvény korrekciójára, de készen állunk a vitára.

Kompenzáció a Szputnyikosoknak?
Gulyás Gergely: Nem tartom helyesnek ezt a kifejezést. Utazásnak a Szputnyikkal sem lesz akadálya, de ebben érdemes megvárni a július elsejei dátumot. Mert már országbesorolások vannak, és Magyarország mindenhol zöld kategóriába tartozik. Vagy eleve mindenkit beengednek, ebbe az irányba halad Dél-Európa, nyilván gazdasági érdekekből. És más országok egyedileg döntenek az EMA által nem jóváhagyott oltásokról - fejtette ki újabb kérdésre a miniszter.

Kell-e harmadik oltás?
Gulyás Gergely: Még nem tudjuk, meddig tart a mostani oltások hatása, de legalább kilenc hónapig. Mindenki ezt vizsgálja, de nem a kormány dönt erről, hanem a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakemberei. A kormány számol a harmadik oltás lehetőségével.

Pfizer-vakcina
10 millió vakcina áll majd rendelkezésre a Pfizer-oltóanyagból decemberre - jelezte egy kérdésre a miniszter. Szándékosan külön kampányt nem indít a kormány a 12 év felettiek oltásának érdekében - fejtette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Beoltathatják magukat, de külön kampány nem indult, ez a szülő döntése kell legyen. Eddig a járvány legkevésbé a gyerekekre volt veszélyes.

Egészségügyi átalakítás
Kivezettük a hálapénzt és jelentős béremelést hajtunk végre az orvosok és ápolók számára. Az irányítási rend is átalakult, megyei kórház alapú lett az irányítás. A változtatások tehát inkább mögöttünk vannak, mint előttünk - mondta.

Törlesztési moratórium
Figyelembe fogjuk venni a nemzeti konzultáció eredményét - válaszolta arra a kérdésre, hogy a jegybank javaslata ellenére is hosszabbítani fogja a kormány a törlesztési moratóriumot.

Infláció
A monetáris politikáért a jegybank felel. Az infláció elleni küzdelem eszközei a jegybanknál vannak, a héten éppen a kamatemeléssel élt is. Vita folyik egyébként, hiszen gazdaságélénkítés során van inflációs hatás - ismerte el. Korrekt kapcsolatra törekszünk a jegybankkal.
Szerintünk a jegybanki eszközök elegendőek arra, hogy az inflációt megfékezze - mondta. 3-4% között van a jövő évi inflációs előrejelzés - fejtette ki a miniszter. Idén reménykedni kell, hogy 4% alatt maradjon az infláció, de erre nincs garancia - tette hozzá.

Új cirkusz építése
Nincs jó állapotban a Fővárosi Nagycirkusz, az új helyét a kerületi polgármester nem támogatja, ezért jelen állás szetint a jelenlegi helyén kell felújítani. Egy érv szól mellette, hogy 150 éve ezen a helyen működik - mondta Gulyás Gergely.

A Delta variáns ellen is jók a vakcinák
Gulyás Gergely: A kormány mindenhol hangsúlyozza, hogy az oltás a delta variáns ellen is védelmet biztosít, ezért aki beoltatja magát, az biztonságban van. Az oltási versenynek vége van, addig tartott, amíg több volt az oltási igény, mint az oltóanyag. Most már bármilyen oltóanyagból több van, mint amennyire igény van. Ennél többet a kormány nem tud tenni.

Légiforgalom és korlátozások
Az operatív törzs feladata lesz a kormány tegnapi döntése értelmében a légiforgalom megvizsgálása. Itt a határátkelés lényegesen bonyolultabb az átszállások miatt - fejtette ki Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy az ilyen típusú határátkelés esetén miért nem szűnt meg a határzár.

Uniós kifogás a pedofilellenes törvénnyel szemben
Gulyás Gergely:  Összehangolt támadás zajlik Magyarország ellen, másképp nem lehet magyarázni, hogy 14 ország aláírt egy nyilatkozatot. Vita zajlik erről Európában, és az unóban most nem kedvelik az eltérő véleményeket. Mi kitartunk a miénk mellett.

Hibrid oktatás a negyedik hullámban
Gulyás Gergely: Az a jó, ha személyes jelenléttel zajlik az oktatás. Ha a fertőzés tömegessé válik, akkor be kell zárni az iskolákat. Semmitől sem zárkózunk el, amire a szakma javaslatot tesz, de a hibrid oktatás nehezen kivitelezhető.

Nyelvvizsga-amnesztia
Gulyás Gergely: Aki befizette a díjat, tegye le a nyelvvizsgát! Ez egy kivételes eset, fontos, hogy a frissen végzők munkába tudjanak állni, és a nyelvtanulás az elmúlt másfél évben nehezebb volt, ezért született ez a döntés, de az a helyes, ha nyelvvizsgáznak a diákok.

Budapesti dugók
Gulyás Gergely: Az együttérzésünkről tudjuk biztosítani az autósokat, de a fővárosi közlekedésszervezés a főpolgármester feladata. Nem lehet mindenkit biciklire kényszeríteni, az autók állnak a dugóban, és ez okozhat környezeti katasztrófát. Demokráciában élünk, a választásoknak tétje és következménye van.

Szakdolgozók béremelése
Gulyás Gergely: Az erről szóló javaslatot még nem tárgyalta meg a kormány. Az orvosi béreknél még dolgozik az ügyeleti és a túlóraszabályok díjazásának rendjén az Országos Kórházi Főigazgatóság.

Kedvezményes lakásáfa
Gulyás Gergely: A jelenlegi álláspont szerint 2023 végéig lesz érvényben.

Nyugdíjkiegészítés
Gulyás Gergely: Még a nyári szünet előtt foglalkozik a kérdéssel a kormány, és dönteni is fog a magasabb infláció miatt.

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ