Tolna megyei fiatal sportolókat díjaztak

Kizakisz Georgiosz Nikolaosz Fotó: Yorgos Asztalitenisz SE facebook oldala
2021. Július 19. 16:30
Hetvenhét tehetséges fiatal sportolót, összesen 25 millió forint értékben díjazott a MOL Alapítvány idén. Tolna megyéből Kizakisz Georgiosz Nikolaosz szekszárdi asztaliteniszező és a kapospulai Zemán Zóra Zoé öttusázó nyerte el a támogatást.

A MOL Tehetségtámogató Program Sport pályázata elsősorban azoknak az általános- vagy középiskolás diákoknak nyújt anyagi segítséget, akik tehetséges sportolók, és országos vagy nemzetközi versenyen is jó eredményeket értek el. Az útiköltségtérítésre, eszközvásárlásra vagy egyéb sportoláshoz köthető költségekre igénybe vehető támogatás a fiataloknak megfelelő hátteret jelent a további felkészüléshez, versenyzéshez.

A márciusban meghirdetett pályázatra a 10-16 évesek kategóriájában 414 pályázat érkezett be, ebből 67 pályázatot támogat az alapítvány – köztük egy versenyzőpárost –, összesen 20 millió forint értékben. A 16 éven felülieknek szóló Sport Klasszis kategóriában tíz fő kérelmét díjazták összesen 5 millió forint értékben. Így idén összesen 25 millió forintos támogatást nyújt az alapítvány a kiemelkedő teljesítményű fiatal sportolóknak.

Tolna megyében a MOL Tehetségtámogató Sport pályázat győztesei: Kizakisz Georgiosz Nikolaosz szekszárdi asztaliteniszező és a kapospulai Zemán Zóra Zoé öttusázó. A 14 éves Kizakisz Georgiosz Nikolaosz 5 éves kora óta asztaliteniszezik, 18-szoros korosztályos Magyar Válogatott (serdülő Héraklész kerettag), 5-szörös korosztályos "újonc Magyar Bajnok". Serdülő (S15) magyar ranglista 2. helyezett. Ifjúsági (I18) magyar ranglista 12 .helyezett. Tervei között szerepel a napi szintű edzések mellett részt venni a Magyar Serdülő és Ifjúsági Országos versenyeken, nyári felkészítő edzőtáborokon; az őszi serdülő-ifjúsági ranglista-versenyeken. A támogatásból adogatógépet szeretne vásárolni.

(Kizakisz Georgiosz Nikolaosz Fotó: MOL Alapítvány)

A 15 éves Zemán Zóra Zoé 5 éves kora óta, kezdetben heti 3-szor, majd 4-szer, jelenleg pedig 8-szor úszóedzéseken vesz részt. Három éve kezdett el a Magyar Öttusa Szövetség felhívására két-, majd három, illetve négytusázni. Az öttusa valamennyi sportágát edzi. Az úszás mellett vívóedzésekre, atlétikai edzésekre és lovagló edzésekre is jár. Évek óta rendszeresen részt vesz a Magyar Úszó Szövetség országos bajnokságain, a Magyar Öttusa Szövetség országos bajnokságain, Magyar Kupáin. Ezidáig már két alkalommal válogatottként részt vett a korosztályos Öttusa Világbajnokságon, és az idei évben is az U17-es korosztály válogatott tagjaként az egyiptomi Alexandriába készül. A 2021. évben a MÖSZ Heraklész - Bajnok Programjának tagja. A pályázati időszakra vonatkozó tervei között szerepel az öttusa és az atlétikai korosztályos országos bajnokságokon, magyar kupákon való részvétel, és dobogós helyezések elérése. A támogatásból sportfelszereléseket szeretne vásárolni.

(Zemán Zóra Zoé Fotó: MOL Alapítvány)

A támogatottak 35%-a budapesti, 65%-a vidéki sportegyesületnél sportol és 42 különböző sportágat képviselnek. A nyertes pályázók több mint egynegyede a 10-14 éves korosztályból kerül ki. A nyertesek a támogatást előfinanszírozásként kapják meg, és a 2020-21-es nyári- és téli versenyszezonban használhatják azt fel. A Sport 2021 nyertesei között találjuk többek között a világ legfiatalabb női nemzetközi sakkmesterét, Gaál Zsókát, Görbe Somát, akit a magyar gyorsasági motorversenyzés sportágában 2020-ban az év utánpótlás versenyzőjének választott a Magyar Motorosport Szövetség.

(MOL Alapítvány közleménye)
 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ