Fásítási programról és a környezetvédelmet célzó kampányról is egyeztettek

Beküldött fotók: Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány
2021. Július 23. 12:37
Július 22-én, csütörtökön ismét ülésezett a Szekszárdi Klímakör, ahol több napirendi pontot is tárgyaltak.

Baka György, a munkacsoport vezetője megkeresésünkre elmondta, hogy az ülésen döntés született többek között arról is, hogy az előző évek gyakorlatához hűen idén is megrendezik a Lösz szurdik túrát, valamint az Európai Mobilitási Héthez és Autómentes Naphoz kapcsolódóan Szekszárdon is megszervezik a már megszokott kerékpártúrát. Terveik szerint a 12 kilométeres túrát szeptember 18-án szervezik meg, míg a szekszárdi autómentes napot szeptember 25-én. A későbbiekben részletes tájékoztatóval is jelentkeznek az érdeklődők részére, minden információ elérhető lesz a Zöldtárs Környezetvédelmi Közhasznú Alapítvány honlapján.  

Baka György kiemelte, hogy további két fontos témát is tárgyalt a munkacsoport: egy fásítási program lehetőségei, valamint egy kommunikációs kampány indítása is terítéken volt.

Mint mondta, a Szekszárd MJV Önkormányzata által létrehozott munkacsoport vizsgálja annak a lehetőségét, hogy miként tudna csatlakozni a három éve elindított kezdeményezéshez, melynek célja tíz millió fa ültetése Magyarországon.

– A fatelepítés és általában a zöldítés az egyik legkölcséghatékonyabb védekezési mód a környezetünkben jelentkező hőséggel szemben, ugyanis a fák sok vizet párologtatnak, hűtik a környezetet és nem mindenkinek áll módjában lakhelyén borsós áron légkondicionáló berendezést vásárolni és üzemeltetni. Ezért is fontos lenne egy olyan program indítása, amely Szekszárdon a családi házas, társas házas övezetekben a lakossági fatelepítéseket valamilyen módon támogatja. Ezen program részleteinek kidolgozását fogjuk a közeljövőben elkezdeni – mutatott rá Baka György.

Hozzátette, hogy a lakóépületektől 6-8 méterre érdemes nagy lombú fákat telepíteni - így a gyökerek nem nőnek be később a ház fala alá - az épülettől elsősorban délre és keletre, hogy a lombozat megakadályozza a ház túlzott felmelegedését, illetve a párologtatással hűtse a környezetét. Az épületek túlzott felmelegedése ellen lehet még védekezni a ház falának fehérre festésével, a hőszigetelt nyílászárókkal és a külső zsalugáterekkel. Tájékoztatott továbbá, hogy a fásítási program részletes kidolgozást igényel, ugyanis nemcsak a faültetésre kívánnak szorítkozni, hanem annak életben tartásáról, utógondozásáról is. A cél az lenne egyebek mellett, hogy a szekszárdi lakosság kedvezményesen vásárolhasson facsemetéket.

A munkacsoport arról is szót ejtett a megbeszélésen, hogy érdemes lenne egy kommunikációs kampány indítása, amely a felesleges gépjárműjáratás csökkentését célozná meg. Baka György részletezte, hogy sok esetben az ételfutárok, csomagküldő szolgálatok munkatársai, vagy akár az iskolába igyekvő gyerekek szülei is percekig feleslegesen járatják az autóik motorját. Mint fogalmazott, egy szakmailag megalapozott, jól irányzott kampánnyal az arra érzékenyebb autósoknak a figyelmét fel tudnánk hívni erre a problémára.  

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ