Javában zajlanak a munkálatok Bátaszéken - kedvező döntésekről számolt be a polgármester

Korábbi felvétel: Tóth Csaba / Rádió Antritt
2021. Augusztus 05. 13:00
Lakossági járdaépítési támogatás, csapadékvíz-elvezető rendszerek karbantartása, tájház – mindegyikét a költségvetésen belüli források határozzák meg, hogy a nyár folyamán milyen városüzemeltetési és városfejlesztési feladatokat tudnak megvalósítani Bátaszéken. Többek között erről és a legutóbbi testületi döntéseikről számolt be Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere rádiónknak.

Ennek keretében befejezték a bátaszéki tájház stabilizálási munkálatait. A talajinjektálás módszerével állították meg a közel 130 éves ház süllyedését, valamint az utcafront felőli szoba felújítását végezték el a szakemberek. A beruházás mintegy 29,2 millió forintból valósult meg – részletezte a polgármester.

A napokba elkezdődik az ingatlan környezetében a csapadékvíz-elvezetési projekt is, ennek során vízelvezető árkokat fognak burkolni a szakemberek, illetve a belső udvarról vezetik ki a vizet úgy, hogy az ingatlan állékonyságát az ne befolyásolja – fogalmazott Bozsolik Róbert.

(Fotó: Tájházszövetség közösségi oldala)

Továbbá tájékoztatott, hogy az elmúlt időszak igen szélsőséges időjárási körülményei is rávilágítottak arra, hogy nagy gondot kell fordítania a városvezetésnek a csapadékvíz-elvezető rendszereik karbantartására. A tavalyi évben a kövesdi ároknak a mederkotrását már elvégezték. Idén pedig a zentai ároknak a kotrását kezdik el mintegy 925 folyóméter hosszan, ehhez pedig 3,7 millió forintos összeget biztosítottak a város költségvetéséből.

Mind a két projekt esetében reménykednek, hogy elvégzik a munkálatokat augusztus végéig.

Ezen felül a Babits Mihály utcában, a Kövesdi utca és a Lajvér utca közötti szakaszokon is elkezdik a csapadékvízelvezető árkok karbantartását, illetve tervben van, hogy még idén a Magyar utca, a Kertalja utca vízrendezését is megoldják, szeptember végéig.
Ahogy fogalmazott: „érzékeltük, és tapasztaltuk, hogy a tavalyi esztendőben a Deák Ferenc utcában végzett csapadékvíz-elvezetésünk nem volt túl sikeres műszaki szempontból, ezt próbáljuk még ebben az esztendőben egy kicsit korrigálni, hogy ott is tudjunk biztosítani egy olyan csapadékvíz-elvezetést, ami jelen helyzetben feltétlenül indokolt.”

(Fotó: bataszek.hu)

Mindezek mellett pedig zajlik a lakosság járdaépítési támogatása is Bátaszéken. Igaz, a határidő július 31-e volt, de ha még valaki úgy érzi, hogy ennek keretében tud annyi munkát szánni, hogy az ingatlana előtti járdát felújítsa, akkor jelentkezhet még az ehhez szükséges anyagokért a polgármesteri hivatalnál – tudatta Bozsolik Róbert.

Továbbá testületi döntés született arról, hogy segítséget nyújtanak a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesületnek megszerezni egy ingatlant. Ugyanis, ahogy kitért rá Bozsolik Róbert: „ez a döntés beleilleszkedett abba az elképzelés sorozatunkba, amelyet néhány hónappal ezelőtt kezdett el a képviselő-testületünk. Nevezetesen, biztosítottuk a Német Nemzetiségi Önkormányzat részére egy ingatlant, hogy a Német Házat létre tudják hozni.”

Továbbá támogatást biztosított az önkormányzat a Bátaszéki Székelyek Baráti Körének, 5 millió forint értékben, ahhoz, hogy ők is a Székelyek Házát létre tudják hozni. E döntéssorozat folytatásának a következő állomása, hogy a képviselő-testület 15, 5 millió forintért megvásárol egy ingatlant, Bátaszéken a Kossuth Lajos utcában, abból a célból, hogy ezt az ingatlant a későbbiek során biztosítsa a Bátaszéki Felvidék Néptánc Egyesületnek, hogy a Felvidékiek Házát is létre tudják hozni. Ez az ingatlan egyrészt alkalmas közösségi feladatok ellátására, másodrészt korábban is szálláshelyként működött a város életében, így meg tudják oldani a Bátaszékre érkező vendégek elszállásolását is – hívta fel a figyelmet Bozsolik Róbert.

Megjegyezte, hogy e három ingatlan ugyanabban az utcában van, néhány száz méterre egymástól, ezért úgy gondolja, hogy ezzel is bizonyítják: a Bátaszéken élő népcsoportok tudnak és képesek egymás mellett élni. Talán ez a közelség fel fogja eleveníteni a régi szokásokat, a házalásokat. Egymáshoz vendégségbe lehet menni, hiszen nem kell nagy távolságra elsétálni egymástól – véli a polgármester.

 

Teljes útlezárás van Bátaszék közelében az 55-ös számú főúton, baleset miatt Személyi sérüléses baleset történt 13 óra 30 perc körüli időben az 55-ös számú főút, 119-es kilométerszelvényében, Bátaszék közelében – adta hírül Facebook-oldalán az elmúlt percekben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Paks II. is terítéken volt a megyei önkormányzat ülésén Pénteken ülésezett Szekszárdon a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megye képviselői pénteken döntöttek több fontos napirendi pontról, miután meghallgatták Süli János miniszter tájékoztatását a Paks II. beruházás aktuális ügyeiről – adta hírül pénteki közleményében a Tolna Megyei Önkormányzat. Decemberben megyeszerte elkezdi téli ellenőrzéseit a NAV Vásárokat, piacokat, vendéglátóhelyeket ellenőriznek Tolna megyében. Ismét meghosszabbodik az oltási akció, Tolna megyében három településen várják az oltásra érkezőket December 12-éig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Tolna Megyei Kormányhivatal. Parfümöket lopott egy bonyhádi boltból, a lakosságtól kérnek segítséget a rendőrök A Bonyhádi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán büntetőeljárást folytatnak ismeretlen tettes ellen, lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt – adta hírül pénteken a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.
radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ