Bátaszék és az erdélyi Ditró között 25 éves a testvértelepülési kapcsolat

Fotó: Bátaszéki programok hivatalos facebook oldala
2021. Szeptember 13. 14:30
Ünnepi testületi üléssel vette kezdetét az V. Bátaszéki Bornapok rendezvénysorozat pénteken. Az eseményen Gyergyóditró polgármestere, Puskás Elemér és Bátaszék polgármestere, Bozsolik Róbert aláírták a testvértelepülési kapcsolat megerősítését magába foglaló partnerségi okiratot.

Az elmúlt hétvégén ünnepelte az erdélyi Ditró és Bátaszék testvértelepülési szerződésük aláírásának 25. évfordulóját – mondta rádiónknak dr. Bozsolik Róbert, Bátaszék polgármestere. Felelevenítette a két település közös múltját, azt, hogy miért esett a választás Gyergyóditróra, illetve arról is beszélt, hogy azóta hogyan mélyült el a két településen élők kapcsolata.

- Visszatekintettünk az elmúlt 25 év eseményeire, arra az időszakra, ami több évtizeddel indult, hiszen történelmi kapcsolat van Bátaszék és Erdély között. A bukovinai székelyek a második világháború után egy vándorlás következtében kerültek Bátaszékre, így adott volt 25 évvel ezelőtt, hogy egy erdélyi településsel kössünk testvértelepülési szerződést. Az egyeztetések alapján Ditróra esett a választás, majd aláírásra került 1996-ban a két település közötti együttműködésről szóló megállapodás. Az elmúlt 25 évben ezt a hivatalos szerződést egy barátsággá lehetett átalakítani – emelte ki Bozsolik Róbert.

(Fotó: Bátaszéki programok hivatalos facebook oldala)

Cserelátogatások, cseretáborozások, közös kulturális és sportrendezvények nyújtanak alkalmat a települések lakói közötti barátság elmélyítésére, egymás jobb megismerésére.

- Ez a barátság egyrészt a különböző szervezetek, tűzoltók, diákok-iskolák között is ki tudott alakulni, de ami mégfontosabb a ditrói és bátaszéki emberek között alakultak ki kapcsoaltok, hiszen egy ilyen megállapodás, egy testvértelepülési szerződés csak akkor lehet élő és tartalmas, hogyha a településeken élő emberek ezt fontosnak gondolják és ki tud alakulni barátság – fogalamzott Bátaszék polgármestere.

(Fotó: Bátaszéki programok hivatalos facebook oldala)

Bátaszéknek további két testvértelepülési megállapodása van, az egyik a a németországi Besigheimmel, valamint a szlovákiai Nagysallóval alakítottak ki ilyen jellegű kapcsolatot.

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ