Orbán Viktor: Mindenki győzze le a rossz szokásait

2021. Szeptember 17. 08:00
Orbán Viktor miniszterelnök a közrádió reggeli műsorában beszélt a kormány legfrissebb intézkedéseiről.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában visszaemlékezett az öszödi beszéd kiszivárgásának 15 évvel ezelőtti napjára: "dermesztő pillanat volt a hazai politikában" - mondta, és hozzátette, hogy az is dermesztő, hogy Gyurcsány Ferenc ma is a baloldal vezetője. Szerencsére, ma már hátunk mögött hagyhattuk, amit ő elrontott - összegezte.

Ezután a nemzeti konzultációban válaszolt kérdéseket vették végig. A nemzeti koncultáció egy fontos intézmény lett Orbán Viktor szerint. Mindenki elmondhatja a véleményét egy-egy fontos kormánydöntés előtt az megteheti. A járvány meg fogja változtatni az emberek életét, egy nehéz évtized előtt állunk: migrációk és a járványok korát fogjuk élni. Ezért kellett beszélni a minimálbérről, a családokról - mondta el a miniszterelnök. A konzultációval egyetértési pontokat tud kialakítani. Akinek fontos az ország, a magyarság az meg is tette, hogy válaszolt. A hitelmoratóriumnál hozott változások is azt bizonyítják, hogy ő érti, mit szeretne a magyar, mondta.

Járvány-és migrációs hullámok jönnek

Orbán Viktor felidézte, hogy az alaptörvénytől kezdve a migrációig rengeteg kérdésben volt nemzeti konzultáció. Ez nagy vívmánya a mai politikai életnek. A járvány meg fogja változtatni az életünket, nehéz évtized előtt állunk, és ennek egyik eleme lesz, hogy járvány- és migrációs hullámok lesznek - mondta a kormányfő. Erre fel kell készülni, és az emberek elmondhatták, mik azok a biztos pontok, amire szükség van - tette hozzá. Egyetértési pontokat hozunk létre a nemzeti konzultáción.

A  kormányfő szólt arról is, hogy konzultáció után következmények lesznek. Az egyik döntés már megszületett, így a rászorulók számára marad a hitelmoratórium - tette hozzá. Orbán Viktor szerint lesz még néhány ilyen döntés, és erről hétfőn a parlamentben beszél majd.

Orbán Viktor elmondta, hogy már korábban születtek döntések arról, hogy 5,5 százalék felett legyen az idei növekedés. Ez minden emberi számítás szerint sikerülni fog, és akkor nagy dolgokat tudunk csinálni. A miniszterelnök közölte, hogy erre a pénz munkából van. Csak abból tudunk megélni, amiért megdolgozunk - tette hozzá.

Az uniós helyreállítási pénzek hitelek

Ha segélyre építjük a gazdaságot, akkor idővel csődbe megy az ország - mondta a kormányfő. 2010 után munkaalapú gazdaság van, és többen dolgoznak mint korábban bármikor. Az uniós tagság azért fontos, mert piacot ad Magyarországnak.  Az utolsók között leszünk az unióban, ha egyszer befejezi a pályafutását - tette hozzá. Az újraépítési pénzek hitelek, de ezt most nem akarja Brüsszel ideadni, mert vitánk van az LMBTQ kérdésekben.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem beszél le senkit a maszkviselésről, és legyen óvatos. Lesz negyedik hullám, nem hiszem, hogy megáll a magyar határnál. A beoltottak arányától függ a negyedik hullám súlyossága. Orbán Viktor közölte, hogy a védekezéshez szükséges a cselekvőképesség fenntartása. A rendkívüli jogrend állapota marad az év végig. Az elszigetelés nem oldja meg a vírus okozta problémát, mondta. Aki felveszi az oltást, annál rendkívül alacsony a súlyos megbetegedés kockázata.

Mindenki győzze le a rossz szokásait

Orbán Viktor közölte, hogy a fiatalok azt hiszik, hogy a vírus nem érinti őket, éppen ezért ők is oltassák be magukat. Amíg nincs baj a magyar ember, addig nem csinál olyat, amit nem akar. Mindenki győzze le a rossz szokásait - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor és Ferenc pápa

Orbán Viktor szólt arról is, hogy óriási esemény volt az eucharisztikus kongresszus Budapesten. 30 éve történt, hogy a hivatalban lévő pápa elment az eucharisztikus kongresszusra, meg akart bennünket látogatnni, fontosak vagyunk neki. Személyesen meg is erősített a megbeszélés a Szentatyával, kerültük azokat a témákat, amikben nem értünk egyet - mondta Orbán Viktor. Egyetértettünk a családok kérdésében, a Szentatya világossá tette, hogy a családok védelme érdekében folytatott harcunk fontos Európa jövője szempontjából. A család apa, anya és gyerek, ebben nincsen vita - ismertette a pápa álláspontját Orbán Viktor. A pápa láthatta, hogy Magyarországon szemben Nyugat-Európával szabad a zsidó élet - tette hozzá a kormányfő. Nyugaton nagyon súlyos terrorista merényleteket követnek el a zsidó közösségek ellen, és ezt mindenki tudja, mondta a miniszterelnök.

Tegnap egyébként Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra már Kormányinfót is tartott, ahol szokás szerint ismertette a kormányülésen tárgyalt témákat, a legfontosabbak az alábbiak voltak:

  • január 1-jéig szeretné a kormány meghosszabbíttatni a veszélyhelyzetet
  • különbség van oltottak és oltatlanok között, s szóba került, hogy a munkáltatók kötelezhessék dolgozóikat az oltásra.
  • uniós előfinanszírozásra és a régi hitelek kiváltásra kell a tegnap kibocsátott rekordmennyiségű államkötvényből beérkező pénz
  • jelenleg általánosságban tilos hatodik osztály alatt online oktatásra átállni, de van jogi lehetőség egy-egy iskolánál változtatni ezen, ha szükséges.

 

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ