„Újraindítjuk a gazdaságot” címmel tartott előadást György László államtitkár Szekszárdon

(Balról-jobbra: dr. Fischer Sándor, a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár) Fotó: Incze-B. Johanna / Rádió Antritt
2021. Szeptember 17. 14:20
A gazdasági növekedést fenntartó állami támogatásokról tájékoztatták a Tolna megyei vállalkozókat csütörtökön, Szekszárdon. Ilyen például a munkahelyi képzéseket finanszírozó 70 milliárd forintos program.

Gyorsabb, egyszerűbb és áttekinthetőbb lett a pályázati rendszer – foglalta össze a hamarosan induló, 2021-2027-es időszakra vonatkozó európai uniós források lehetőségeit György László, a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár szeptember 16-án a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara székházában szerevezett eseményen.

Kiemelte, hogy az eddigi eszközpályázatoknál átlagosan 8-9 hónap volt az átfutási idő, nemsokára ez 2-3 hónapra rövidül,valamint a 2021-2027-es uniós források esetében használt fogalmak megváltozására is felhívta a jelenlévők figyelmét.

- Nem sima vissza nem térítendő támogatási formák lesznek, hanem úgynevezett feltételesen visszatérítendő támogatási formák. Ami a közhiedelemben tévesen elterjedteknek mond ellent, vagyis annak, hogy ingyen pénzt kapnának a vállalkozások. Feltételeknek kell megfelelniük, például növelniük kell a munkahelyek számát, vagy éppen nyereségüket – mondta György László.

Az új pályázati konstrukció lényege, hogy a nyertes pályázóknak visszatérítendő támogatást ítélnek meg, azonban ha a projekt, a pályázati kiírásban előre meghatározott feltételeket teljesíti, akkor az elnyert forrás akár 100%-a vissza nem térítendővé alakul, tehát nem kell visszafizetnie a pályázónak az elnyert összeget.

György László hangsúlyozta, miszerint minden döntést azért hoznak, hogy idén a magyar gazdaság növekedése meghaladja az 5,5 százalékot.

- Az a célunk, hogy a magyarok felkészüljenek a XXI. század technológiai kihívásaira, ezért alakítottuk át a felnőttképzési rendszert, ezért fejlesztjük a szakképzési rendszerünket, ezért fordítunk annyi pénzt az egyetemek fejlesztésére, amelyre ezelőtt nem volt példa – mutatott rá az államtitkár.

Közölte, hogy több mint 2600 milliárd forint áll majd az egyetemi rendszer fejlesztésére, mindemellett október 1-től a vállalkozások 15 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak.

- Az a célunk ezzel, hogy a gyorsan változó technológiai környezetben, a 2020-as és 2030-as években a munkaerővel szemben támasztott igényeknek meg tudjon felelni a piac. Erről szól a felnőttképzési támogatás is – részletezte György László.

Ezzel összhangban előadásában bemutatta a felnőttképzés megújítását célzó és az új munkahelyi képzésekre irányuló támogatási programot, mely az államtitkár szerint szükséges a fejlődéshez.

- Mindig azt tartjuk szem előtt, hogy hogyan tudunk harmóniában élni a környezetünkkel. Arról szólnak a programjaink, hogy minden magyar, minden évben tudjon előrelépni. A lépéshossza pedig összhangban legyen a munkájával, a tudásával és a kockázatvállalásával – mutatott rá a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár.

Összegezte, hogy a gazdaságpolitika jövőjének 10 pillére arról szól, hogy hogyan teremtsenek „harmonikusan gyarapodó” Magyarországot 2030-ra. 

(dr. György László, gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár előadást tart Szekszárdon. Fotó: Incze-B. Johanna / Rádió Antritt)

Úgy értékelte, hogy a vállalkozásoknak a jövőre való felkészülésben fontos, hogy információt tudjanak szerezni arról, hogy hol találnak tudást és támogatást fejlődésükhöz. Ebben nyújt segítséget a számukra kifejlesztett vali.hu weboldal. Hozzátette, hogy mindössze három kattintás után megtalálhatóak az adott vállalkozás számára elérhető pályázati kiírások.

- Ezen a felületen a zömében államilag támogatott lehetőségekről informálódhatnak a vállalkozók. Nem kell három napon át keresgélni különböző lehetőségeket, hanem regisztráció után mindössze három kattintásra érhetőek el a pályázati kiírások – ismertette György László.

Mindemellett a Modern Mintaüzem Programra is felhívta a vállalkozók figyelmet az államtitkár. Itt közel 100 olyan magyarországi vállalkozás található meg, akik már alkalmazzák a jövő technológiájának számító innovációkat, és tapasztalataikat a gyakorlatban is megosztják az ez iránt érdeklődő cégek vezetőivel.

A vali.hu oldalon keresztül a Modern Mintaüzemek Program is elérhető, bővebb tájékoztatás ide kattintva érhető el.

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ