Elindult a gazdijogsi képzés, a felelős állattartásért

Illusztráció: pixabay.com
2021. Szeptember 25. 12:00
Szerezz Te is gazdijogsit! szlogennel hirdeti a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ingyenes képzést – számolt be pénteken honlapján a Nébih.

Mint írják, a program célja, hogy gyakorlati ismeretekkel és kellő elméleti tudással ruházza fel azokat az állattartókat, akik a jó gazda gondosságával szeretnének kutyáikról gondoskodni. A Nébih és az Agrárminisztérium szakemberei egyaránt a gazdijogsi megszerzésére biztatnak minden állattartót és leendő állattartót.

Tájékoztatnak, hogy az e-learning képzés anyaga, a nyári társadalmi véleményezés után, immár véglegesített formában regisztráció nélkül elérhető a gazdijogsi.hu oldalon.
Az összesen nyolc fejezetből álló képzést javasolt a fejezetek sorrendjében elsajátítani, bár az egyes tananyagrészek önállóan, tetszőleges sorrendben is megtekinthetők – részletezik. Hozzáteszik, a korábban megnézett tananyaghoz is bármikor vissza lehet térni, a tanfolyam elérésének nincs időbeli korlátja, így mindenki a saját ütemében és időbeosztásban tud tanulni. 

Kiemelik, hogy a Gazdijogsi a felelős kutyatartás témaköreit foglalja magába, mint a kutyaválasztás, a táplálás, az anatómiai- és egészségügyi kérdések, a nevelési tanácsok, a viselkedési problémák és a jogi vonatkozások. A program igyekszik hasznos tanácsokat és olyan fontos tudnivalókat átadni, amelyek feltételei a felelős kutyatartásnak. A tananyagot elvégzők ellenőrizhetik is tudásukat. Ismertetik, hogy a gazdijogsi.hu honlapon található Tudáspróba menüpontban, regisztrációt követően, összesen 30 kérdésre kell válaszolnia a tesztet kitöltő állatbarátnak. A kérdések megválaszolására fél óra áll rendelkezésre és legalább 65%-ot kell elérni, amiről a rendszer oklevelet állít ki. A 100%-ot elérők külön jutalomban részesülnek.

Ugyanakkor kitérnek arra is, hogy az online képzési lehetőség megnyitásával egyszerre kezdődik az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központ szervezésében megvalósuló kétnapos jelenléti Gazdijogsi képzés. Az Állatvédelmi Központban idén összesen öt alkalommal tartanak oktatást. A téma fontosságát és a felelős állattartással kapcsolatos tudás iránti igényt mutatja, hogy a jelenléti képzésekre napok alatt elfogytak a helyek.

A program Magyarországon még újkeletű, az őszi e-learning és jelenléti képzések kapcsán kialakult tapasztalatok és kapott visszajelzések alapján szeretné a Nébih tovább tökéletesíteni a programot. Összegezték, hogy hosszú távú célként pedig egy gazdi-kutya gyakorlati képzéssel kívánják kiegészíteni a mostani tananyagot. 

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ