Közel tíz tonna búzát adományoztak Tolna megyei gazdák a Magyarok Kenyere programban

Illusztráció: pixabay
2021. Szeptember 28. 11:45
Szeptember 28-án, ünnepélyes átadón három civil szervezet részesül a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretén belül lisztadományban Szekszárdon – közölte kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezete.

Mint írják, a Dunamenti Polgári Egyesület, a Gyulajért Alapítvány és a Paksi Karitász Csoport képviselői ezer-ezer kilogramm lisztadományt vehetnek át, melyet a közeljövőben osztanak szét a rászorulók között. Részletezik, hogy idén 9340 kilogramm búza gyűlt össze Tolna megyéből, összesen 91 adományozó jóvoltából.

A keddi adományozó ünnepségen részt vesz Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Horváth István, a térség országgyűlési képviselője, Vendégh Edit, a NAK Tolna megyei elnöke, Csike György, a MAGOSZ Tolna megyei elnöke, valamint Zsikó Zoltán, a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program Tolna megyei nagykövete, a Tolna Megyei Közgyűlés alelnöke.

A közleményben emlékeztetnek, hogy a program a kárpát-medencei magyar gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogása, amely mára egész éven átívelő eseménysorozattá nőtte ki magát. Mint ismeretes, a mozgalom keretében Magyarország teljes területéről és a Kárpát-medence magyar lakta településeiről ajánlanak fel saját termelésű búzát a gazdálkodók, akik a learatott termény egy részét minden évben gyűjtőpontokra viszik, és az adományokat megyénként, külhonban pedig régiónként gyűjtik össze, majd ünnepélyes keretek között, szimbolikusan is összeöntik.

A Magyarok Kenyere immár igazi kárpát-medencei sikertörténetnek számít, amely egyszerre szimbolizálja a nemzet megmaradása érdekében tett erőfeszítéseket és az egymás iránt érzett szolidaritást. Sikere a magyar földművesben rejlik, aki tudja, hogy az egész éves kemény munkával megtermelt gabona nemcsak maga és családja boldogulását segíti, hanem sok ezer magyar gyermek betevő falatját is jelenti – fogalmaznak a közleményben.

Kitérnek rá, hogy a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyarok Kenyere Alapítvány új alapokra helyezte a program szervezeti feltételeit és működtetését. 2020-ban minden korábbinál több, összesen közel 8500 kárpát-medencei magyar gazda ajánlott fel mintegy 1100 tonna terményadományt, a pénzadományok pedig szintén a korábbi többszörösére emelkedtek.

Hozzáfűzik, hogy aa Magyarok Kenyere program közhasznú státuszt szerzett, a pénzadományok mellett a személyi jövedelemadó 1%-os felajánlásait is fogadja 2021-től. Mindemellett a programot „példaértékű nemzetegyesítő szolgálatáért” 2018-ban Magyar Örökség díjjal tüntették ki.         

 

(Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezete)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ