Már elérhető a Határtalanul program pályázati kiírása

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. Fotó: Potápi Árpád János hivatalos facebook oldala
2021. Szeptember 29. 15:30
Idén is lehetőséget biztosít a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkársága a magyarországi hetedikeseknek és középiskolásoknak, hogy szervezett keretek között, magyar kormányzati támogatással a határon túli magyarlakta területekre utazzanak osztálykirándulás keretében – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az államtitkár felidézte, hogy 2011. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján indultak el az első olyan iskolabuszok, melyek már a program keretében vittek magyarországi hetedikeseket határon túlra.

- Az elmúlt tíz évben közel fél millió diák kapott lehetőséget, hogy magyar állami támogatással a külhoni területre utazzon, hogy közelebbről megismerkedjenek a határon túli magyar közösségekkel, tájakkal, történelmi és természeti kincsekkel – összegezte Potápi Árpád János.

A Határtalanul programra szeptember 27.-től egészen október 29.-ig lehet jelentkezni. Idén a hetedikeseknek szóló kiírás keretösszege 1,3 milliárd forint, egy osztály pedig 500 ezer és 5 millió forint közötti forrást nyerhet el. A program középiskolásoknak szóló pályázata ugyancsak hétfőtől érhető el, ennek a keretösszege 500 millió forint, és szintén 500 ezer és 5 millió forint közötti támogatást lehet igényelni külhoni tanulmányi kirándulásra.

- A koronavírus-járvány miatt az előző tanévben a támogatott kirándulások jelentős része elmaradt – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: van lehetőség, hogy az elmaradt kirándulásokat 2022. augusztus 31.-ig pótolják a nyertes pályázók. Ebben az esetben azok, akik az előző tanévben voltak hetedikesek, nyolcadikosként jövő nyárig pótolhatják a kirándulást, ugyanígy tehetnek azok, akik a 2019/20-as tanévben hat- vagy nyolcosztályos gimnáziumba jártak.

(Potápi Árpád János tájékoztatja a sajtó képviselőit. Fotó: Potápi Árpád János hivatalos facebook oldala)

Tájékoztatott, hogy a programmal kapcsolatos kutatásaik eredményei azt mutatják, hogy a magyarországi egyetemisták 78%-a járt már határon túli magyarlakta területen, 62%-uknak pedig van határon túli barátja vagy ismerőse.

- Remélem, hogy ebben a tanévben akadálytalanul tudnak utazni a gyerekek, mivel látniuk kell, illetve saját maguknak tapasztalniuk kell, hogy akár több száz kilométerre elutazva is, a jelenlegi határokat elhagyva is, ugyanolyan magyar iskolásokkal találkozhatnak, mint ők. Reméljük, hogy minél több barátságot is ki tudnak majd így alakítani – foglalta össze az államtitkár.

Országos szinten várhatóan 101 ezer diák tehet kirándulást a határon túlra. A pályázati feltételekről a Határtanul program oldalán érhető el bővebb tájékoztatás. 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ