Nyereményjátékkal az élelmiszerpazarlás ellen

Illusztráció: pixabay.com
2021. Szeptember 30. 13:40
A fogyasztás bővülése mellett is sikeresek az élelmiszer-pazarlás elleni kezdeményezések Magyarországon – mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az élelmiszer-pazarlás elleni világnap alkalmából tartott sajtótájékoztatón, közölte az MTI.

Erdős Norbert a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adataira hivatkozva üdvözölte, hogy a belföldi háztartási élelmiszer-hulladékmennyiség fejenként 68 kilogrammról 65 kilogrammra csökkent 2016 és 2019 között. Ismertetik, hogy ez még mindig jelentős, ám az uniós átlag ennél is több, a leggazdagabb tagállamoké a 130 kilogrammot is meghaladja. Hozzáteszik, hogy a 46 millió tonnás európai hulladékmennyiségből Magyarország 1,8 millió tonnával részesedik, ami csaknem félmillió ember élelmiszerszükségletét fedezné.

Az élelmiszer-hulladék ráadásul az egyik legnagyobb szén-dioxid-termelő is, világszinten a legnagyobb országok kibocsátásával vetekszik – közölte Erdős Norbert. Az államtitkár szerint a kormányzati kezdeményezésre létrehozott, idén 5 éves Maradék nélkül! program is hozzájárulhatott a belföldi élelmiszer-pazarlás mérséklődéséhez. Ebből az alkalomból „Nem leszek szemét!” címmel nyereményjátékkal egybekötött közösségi média kihívás indul – tájékoztatott a Nébih szerdán honlapján.
A játék célja, hogy az élelmiszerpazarlást megelőző egyéni erőfeszítések a közösség erejének köszönhetően megsokszorozódjanak, és ezáltal minél szélesebb körben megismerjék a problémakört, valamint a lehetséges megoldásokat – részletezte a Nébih honlapján.

Kiemelik, hogy a kidobott élelmiszer fele elkerülhető lenne, amelyet pénzösszegre átváltva elmondhatjuk, hogy egy átlagos, 4 fős magyar háztartás 128.000 forintnyi élelmiszert pazarol el évente. Ennek legnagyobb részét a készételek adják, évente 13,7 kg kerül a szemetesbe. Ezt követik a zöldségek és gyümölcsök (5,9 kg), majd a pékáruk (5,3 kg).
A felnőtt lakosságot célozza meg a Nébih „Nem leszek szemét!” kihívása, mivel megfogalmazásuk alapján, ők kiemelt szerepet játszanak a jövő generáció szokásainak kialakításában is. Szeptember 29-től október 16-ig tart az élelmiszerpazarlás elleni kampány. A kihíváshoz kapcsolódó nyereményjátékban a játékszabályzatban felsorolt aktivitásokkal pontokat is szerezhetnek a résztvevők. Például, ha másokat is meghívnak a kihívásba, megosztják kedvenc maradékmentő receptjüket – áll a bejegyzésben. Minél több pontot gyűjt valaki, annál többféle nyereményért szállhat versenybe.

A nyereményjátékban való részvételről és annak részleteiről a Maradék nélkül weboldalán olvashatók. A kihívás és a nyereményjáték részletei ide kattintva érhetőek el. 

(Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, MTI)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ