Új bioüzemet avattak Dunaföldváron

Beküldött kép / Pannonia Bio Zrt.
2021. Október 01. 13:30
Európa legnagyobb gabona biofinomító üzemének új termelőegységét adta át a Pannonia Bio Zrt. Nagy István agrárminiszter és Süli János miniszter jelenlétében Dunaföldváron.

A Pannonia Grow elnevezésű új egységben előállított 15.000 tonna szerves talajjavító termék előnyös helyzetbe hozza a magyar gazdákat, ezen túlmenően pedig kitűnően szolgálja az európai mezőgazdaság fenntarthatóbbá és zöldebbé tételét célzó „termőföldtől az asztalig" agrárstratégia céljait – számol be pénteki közleményében a vállalat.

Ismertetik, hogy a Pannonia Bio már most is több százezer tonna GMO-mentes takarmányt állít elő, amely javítja az európai állattenyésztés élelmiszerbiztonságát. A vállalat ezen felül több százezer tonna hagyományos és fejlett bioüzemanyagot is előállít. Mint írják, az új termelőegység a vállalat hároméves fejlesztési tervének részeként épült meg.

Süli János tárca nélküli miniszter, a térség országgyűlési képviselője a vállalat és a térség kölcsönös előnyökre épülő kapcsolatát emelte ki az üzemátadó kapcsán. „Dunaföldvár és a Duna-menti Kiemelt Fejlesztési Térség hangsúlyozottan fontos a számunkra: csak a közútfejlesztéseket számba véve 60 kilométernyi új út épül, illetve több mint 330 kilométernyi utat újítunk fel”– emelte ki beszédében a miniszter.

Hozzátette: Dunaföldvár iparának fejlődését jelzi a üzemegység-átadás is. A Pannonia Bio Zrt. a térség egyik legnagyobb foglalkoztatója, ráadásul egy olyan innovatív cég. A biofinomító ingyenesen biztosított - általa gyártott - fertőtlenítőszereket a hazai kórházak és egészségügyi intézmények számára. A miniszter elmondta, hogy a kormány tagjaként és országgyűlési képviselőként is azon dolgozik, hogy segítsék a helyi emberek boldogulását. „Ha a cégek nyereségesek maradnak, versenyképes béreket biztosítanak, a villamos energia árát pedig – a Paks II. projektnek köszönhetően is - hosszú távon alacsonyan tudjuk tartani, biztos és kiszámítható jövő vár térségünkre”– tette hozzá Süli János.

Nagy István agrárminiszter szerint mai termelőegység átadása egy igazi közép-európai sikertörténet, a céltudatos értékteremtési szándék, a kitartás, a magyar adottságok és a helyi erőforrások találkozása. „A Pannonia Bio Zrt. 2012 óta erős motorja a magyar agráriumnak és ezzel a nemzetgazdaságunknak is. Dunaföldvár Magyarország egyik fő kukoricatermesztő régiójában van, és az agrárium gerincét adó családi vállalkozások itt is fontos szereplők, akik, az üzem felvásárló kapacitásának hála, stabil kereslettel számolhatnak” – mondta el az agrárminiszter.

Nagy István felhívta a figyelmet, hogy hazánk Franciaország és Németország után az EU harmadik legnagyobb bioetanol előállítója. Az egy főre jutó etanoltermelést tekintve Magyarország globálisan a harmadik helyet foglalja el, csak Brazília és az USA előz meg ebben minket. Az európai felhasználás 17 százalékát a magyar üzemek biztosítják. Hozzátette: az itthon megtermelt kukoricát nem terményként, hanem hozzáadott értékkel, feldolgozott termékként exportáljuk, ez jelentős gazdasági előny.

(Balról-jobbra: Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója, Nagy István agrárminiszter, Süli János, a  Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere. Beküldött kép / Pannonia Bio Zrt.)

„A környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóság jegyében a világban mindenhol, így nálunk is hasznos lehet újragondolni a termelés, a feldolgozás és a felhasználás szempontjait a mezőgazdaságban. A fosszilis nyersanyagok és a petrolkémiai technológiák mellett érdemes nagyobb teret adni a bioenergetikának és a biomassza-alapú termékek előállításának” – fogalmazott Hódos Ferenc, a Pannonia Bio Zrt. stratégiai igazgatója a bio minősítéssel rendelkező, szerves talajjavító terméket előállító új gyáregység átadóján.

A szakember hozzátette, hogy a vállalat gyártási innovációi lehetővé teszik a takarmánykukorica minden összetevőjének – köztük a rost és egyéb származékok – hasznosítását, így a feldolgozás során nem marad hátra hulladék, vagyis helyben megvalósul a körforgásos gazdálkodás.
A termények feldolgozásával pedig Európa szerte keresett termékeket, többek közt a fosszilis energiahordozókat kiváltó biogázt, bioetanolt, GMO-mentes magas fehérjetartalmú állati takarmányt és kukoricaolajat, valamint mostantól magas szervesanyag tartalmú fermentált talajjavítót is előállítanak Magyarországon. A vállalat harmincnál is több országba exportál. A magyar alapanyagból készült termékek iránt óriási a kereslet, hiszen például az Európai Unió mezőgazdaságának fehérjehiányának csökkentésével az európai élelmiszerbiztonságot is erősíti a Tolna megyei gyár.

A vállalat a zöld gondolkodást saját működésénél és az általa gyártott termékeknél egyaránt előtérbe helyezi.Nem csupán a gyártási folyamatoknál ügyelnek az energiafelhasználás mértékére, valamint a klímabarát szempontokra, hanem az előállított bioetanol értékesítésével is. A Pannonia Bio által előállított bioüzemanyag évente 800 000 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg az EU közlekedési szektorában.

A jelenlegi beruházás része a Pannonia Bio 2020-ban indult 3 éves fejlesztési tervének, aminek a következő állomása egy világszinten is újdonságnak számító árpafeldolgozó üzem létesítése lesz. A most átadott üzemet 3,5 milliárd forintból valósította meg a vállalat, saját és piaci banki forrásból. A Pannonia Bio éves szinten több, mint 500 millió euróval (közel 156 milliárd forinttal) járul hozzá a magyar GDP-hez.
A cég több mint ötezer munkahely létrejöttéhez járult hozzá a térségben. A dunaföldvári üzemben folyamatos bővülés mellett több, mint 300-an dolgoznak, és az új gyáregység átadásával is 10 újabb állás jött létre. Ennek köszönhetően a régió legnagyobb foglalkoztatói közé tartoznak.

(Pannonia Bio Zrt.)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ