Német nemzetiségi tanösvény létrehozását tervezik Szekszárdon

A német tematikus út átadása Bátaszéken, 2019. Illusztráció: Német Nemzetiségi Tanösvények Magyarországon / lehrpfad.hu
2021. Október 03. 08:00
A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat közmeghallgatást szervezett az elmúlt héten, ahol a távolabbi tervekről tájékoztatták a megjelenteket. Egyik ilyen nagyszabású projekt egy német nemzetiségi tanösvény létrehozása Szekszárdon.

A német nemzetiségi tanösvények eredete a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának egy hálózatépítési programjához kapcsolódik, és ennek keretében német nemzetiségi tanösvénynek jöttek létre az ország több településén – mondta rádiónknak Farkas Pál Györgyné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.
Ilyen a 2019-ben országosan hatodikként, Tolna megyében elsőként átadott magyarországi német tematikus út Bátaszéken. A Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint a megyeszékhely is rendelkezik olyan múlttal, olyan történelmi épületekkel és eseményekkel, melyek szorosan kapcsolódnak a német nemzetiséghez, és amelyek alapján ebbe a projektbe bekapcsolódhat Szekszárd is.

(A német tematikus út átadása Bátaszéken, 2019. Illusztráció: Német Nemzetiségi Tanösvények Magyarországon / lehrpfad.hu)

- A projekt céljaival teljes mértékben egyet tudunk érteni, hiszen a német kultúra és identitás erősítése a cél, új modern és fenntartható módszerekkel – emelte ki Farkas Pál Györgyné. Az országos méretű projekt kiépítését a Német Szövetségi Köztársaság Belügyminisztériuma anyagilag is támogatja. Ennek eredményeként Magyarországon eddig kilenc tanösvényt adtak át – tudtuk meg a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökétől.

A szekszárdi tanösvény projektjének kidolgozásába tavaly óta már több személy aktívan bekapcsolódott.

- Nagyon nagy munka volt, hogy elkészítettük szinte teljesen készre a projektet, és nem szeretnénk feladni azt a rengeteg munkát, amit ebbe fektettünk. A szekszárdi tanösvénynek a kiépítése olyan cél mellett valósulna meg, mely az egymás mellett élést is könnyítené, lendületet kapna a közösségi élet, miközben a városban maradandó értékeket hozunk létre – részletezte Farkas Pál Györgyné.

Az értékmegőrző programok részeként létrejövő tematikus útvonal állomásain információs táblák elhelyezését tervezik, melyek tájékoztatják az útvonalat bejárókat a múltról, jelenről, helyi épületekről, szokásokról, történelemről, a város fontos és neves személyiségeiről.

- Ez a tanösvény nemcsak azoknak szól, akik ismerik a régi történeteket, hanem a fiatalabb generációknak is, hiszen az iskolákban német nemzetiségi nyelvoktatás folyik, de emellett fontos a népismeret is – hangsúlyozta a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A tanösvény tervezett útvonala a Templomkerttől indulna, végig a Bezerédj utcán a Szekszárdi Német Színházat (Deutsche Bühne Ungarn -DBU) érintve egészen a Borkútig tartana. A projekt megvalósulása kapcsán Farkas Pál Györgyné összegezte: mindazok összefogására, tudására van szükség, akik a német kultúra és hagyományok ápolását, valamint őrzését fontosnak tartják.  

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ