Átalakítja az irányított véradás rendszerét a vérellátó szolgálat

FOTÓ: CSÍKI SZENDE / RÁDIÓ ANTRITT
2021. Október 05. 08:30
Átalakítja az irányított véradás rendszerét az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ): az új szabályozás értelmében az eddigi, jól ismert, a közvetlen donor-beteg kapcsolaton alapuló direkt irányított véradás október 4-től csak a beteg írásos nyilatkozata alapján, és vércsoportegyezés esetén valósulhat meg – számolt be hétfőn az MTI.

Az OVSZ hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében hozzátette, hogy szintén október 4-től támogató irányított véradásra is lehetőség nyílik, ebben az esetben a véradó és a beteg vércsoportegyezése nem követelmény.

Mint írják, a leadott vér az országos készletbe kerül, a kedvezményezett beteg pedig a számára gyűjtött mennyiségnek megfelelően, „becseréléssel", a központi készletből kap számára kompatibilis vérkészítményt. Ismertetik, hogy ez a forma - ugyanúgy, mint a direkt irányított véradáskor - létrejöhet rokonok, ismerősök körében, de akár, az adatvédelmi szempontok figyelembe vételével, közösségi gyűjtés alapján is, egy megnevezett beteg gyógyulásának támogatására. Támogató véradás esetén a véradónak csak annyit kell tennie, hogy adatfelvételkor egy nyilatkozaton megadja a beteg nevét és taj-számát. A már leadott vért utólag nem lehet beteghez irányítani – hívták fel a figyelmet.   

(A véradásra jelentkezett kivizsgált donorok száma, 2001-2020. Illusztráció: MTI)

Közlik továbbá, hogy bármelyik vérgyűjtési helyszínen lehet direkt és támogató irányított véradásra jelentkezni. Ezek pontos időpontja, helyszíne megtalálható az Országos Vérellátó Szolgálat honlapján

A vérellátó szolgálat arra kér mindenkit, éljen az időpontfoglalás lehetőségével, ahol irányított véradási szándékát is jelezheti. A véradáshoz személyi igazolvány, lakcím- és taj-kártya szükséges.

(MTI)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ