Egyre népszerűbb a részletfizetési kérelem

Illusztráció: pixabay.com
2021. Október 06. 11:30
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) online nyomtatványkitöltőjével (ONYA) könnyen, egyszerűen már akár kávézás közben is beküldhetők a kérelmek a vámhivatalhoz – tájékoztatott kedden honlapján a NAV.

Mint írják, a program júliusi bevezetése óta egyre több ügyfél választja az AUTRESZ-adatlapot. A rendszer az eddigi tapasztalatok alapján kiválóan működik, az űrlap kitöltésével kapcsolatban probléma eddig nem merült fel – számol be a NAV.

Ismertetik, hogy mindössze egy ügyfélkapus regisztráció szükséges és bármely okoseszközről, pár koppintással elintézhető számos ügy az itt kitölthető űrlapon. Közlik, hogy az alkalmazásba belépve a rendszer automatikusan beazonosítja a kérelmezőt, így a kérelmek kitöltése is rendkívül egyszerű, pár kattintással benyújtható, módosítható és visszavonható. Az űrlapon a fellebbezési jogról történő lemondás is egyetlen mozdulat.

Felhívják a figyelmet, hogy természetes személyként részletfizetés kérhető egy évben egyszer, maximum egymillió forintos tartozásra, legfeljebb 12 hónapra. Kitérnek rá, hogy a megbízhatónak minősített gazdálkodók pedig nettó hárommillió forintot el nem érő tartozásra kérhetnek évente egy alkalommal, legfeljebb 12 havi futamidőre részletfizetést vagy fizetési halasztást. Mindezt 0 százalék THM-mel, azaz elbírálási költség nélkül és kamatmentesen.

A döntést a NAV az ügyfélkapura küldi, így a határozat átvétele, letöltése sem vesz igénybe több időt egy kávészünetnél – számol be a NAV. Hangsúlyozzák továbbá, hogy a pozitív elbírálás után a törlesztőrészleteket határidőben kell fizetni, mert ha ez nem történik meg, akkor a kedvezmény érvényét veszti.

Az ONYA ezen a weboldalon, vagy a NAV honlapján az „Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazás” menüpontból érhető el.

(Nemzeti Adó- és Vámhivatal)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ