Több év börtön és pénzbüntetés jár az unokázós csalóknak – ítéletet hozott a Szekszárdi Törvényszék

ILLUSZTRÁCIÓ: BIROSAG.HU
2021. Október 07. 11:30
A Szekszárdi Járásbíróság az úgynevezett „unokázós csalók” ügyében tartott előkészítő ülésen két vádlott vonatkozásában ítéletet hirdetett – számol be szerdai közleményében a Szekszárdi Törvényszék.

Ismertetik, hogy a bíróság a II. rendű vádlottat 4 rendbeli bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében, míg III. rendű vádlottat bűnsegédként elkövetett csalás bűntettében mondta ki bűnösnek. Mint írják, a II. rendű vádlottat halmazati büntetésül 4 év 6 hónap fegyház fokozatban végrehajtandó szabadságvesztésre és 6 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélték, és a vádlott a szabadságvesztésből nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróság a III. rendű vádlottat összesen 1.200.000 forint pénzbüntetésre ítélte.

Közlik, hogy a bűnszervezetben három személy vett részt, melyből ketten beismerték bűnösségüket, egy személy azonban tagadta a vád tárgyává tett cselekmény elkövetését.

Tájékoztatnak, hogy II. rendű vádlott annak a bűnszervezetnek a tagjaként követte el a bűncselekményeket, amelyet egy magyarországi származású, de az Egyesült Királyságban tartózkodó személy hozott létre. A bűnszervezetet ez a személy irányította külföldről és a vele rokoni kapcsolatban álló személy szervezte be a magyarországi bűnelkövetőket, az úgynevezett „futárokat” – fogalmaz a Szekszárdi Törvényszék. Hozzáteszik, hogy elkövetési módszere az volt, hogy a bűnszervezet vezetője angol előhívójú számról Magyarországon élő, időskorú személyeket keresett fel vezetékes telefonon. Magát jellemzően a sértett fiának, unokájának adta ki és azt állította, hogy autóbalesetet okozott, amely során nagy értékű kár keletkezett, illetve gyermek sérültje is van a balesetnek. A telefonáló nagyobb összegű készpénzt kért a sértettektől azért, hogy a balesettel okozott kárt rendezni tudja és közölte, hogy a pénzért hamarosan az egyik ismerőse fog elmenni. A sértettektől kicsalt pénzért a magyarországi „futárok” mentek a sértettek lakóhelyére, majd az idős korú személyektől átvett pénzösszegek felét az Egyesült Királyságba juttatták, míg a másik feléből a magyarországi elkövetők részesültek – részletezte a Szekszárdi Törvényszék közleményében.

Jelen ügyben II. rendű vádlott bűnszervezet vezetőjének utasítására az I. rendű vádlottal együtt a sértettek megadott címére mentek és míg I. rendű vádlott a készpénzt átvette a sértettektől, addig II. rendű vádlott az autóban várakozott. Ily módon összesen négy időskorú sértettet kerestek fel, melyből két alkalommal összesen 1.400.000 forintot vettek át, majd annak felét közvetítőn keresztül az Egyesült Királyságba juttatták, míg a másik felét saját megélhetésükre fordították. Kitérnek rá, hogy egy alkalommal pedig a teljes átvett összeget – több mint 700.000 forintot – saját maguk részére megtartották. Ugyanakkor egy esetben a kár teljesen megtérült, mivel észlelték, hogy a cselekményt egy térfigyelő kamera rögzíthette, ezért a kicsalt 300.000 forintot a sértett részére visszavitték a lelepleződés elkerülése érdekében. 

Folytatják, az ügy III. rendű vádlottja – tudva a vádlott-társai szándékáról – egy alkalommal sofőrként nyújtott segítséget a bűncselekmény elkövetéséhez. Az ügy II. és III. rendű vádlottja az előkészítő ülésen a bűnösségüket beismerték, ezért vonatkozásukban a bíróság ítéletet hozott, mellyel szemben fellebbezést nem jelentettek be, így az jogerőre emelkedett.  Az ügy I. rendű vádlottja azonban a vád tárgyává tett cselekmény elkövetését tagadta, ezért a bíróság az ügyet I. rendű vádlott vonatkozásában elkülönítette – összegzi a Szekszárdi Törvényszék.

(Szekszárdi Törvényszék)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ