Megújult környezetben biztosítja a nemzetiségi nevelést a Wunderland óvoda Szekszárdon

Óvodások műsora a negyven éve alapított, német nemzetiségi nevelést végző Wunderland óvoda jubileumi ünnepségén Szekszárdon 2021. október 7-én. Az első sorban Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (j2), Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa (j3), Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (j4) és Töttős Gábor, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese (j). Fotó: MTI / Kiss Dániel
2021. Október 08. 11:55
Az 1981-ben épült óvodának 2005 óta a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat az intézmény fenntartója. Azóta számos projektet, köztük több energetikai korszerűsítést is végrehajtottak – ismerteti csütörtökön honlapján Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata.

2010 óta 16 ezerrel bővült az óvodai helyek száma Magyarországon, és csaknem kétezer óvoda épült, bővült vagy újult meg – mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Szekszárdon.

Soltész Miklós a negyven éve alapított, német nemzetiségi nevelést végző Wunderland óvoda jubileumi ünnepségén hozzátette: a kétezer óvoda között számos nemzetiségi intézmény is van, a következő években pedig még ötven nemzetiségi óvoda újul meg. Kiemelte: egyedülálló Európában, hogy az elmúlt tíz évben hatszorosára nőtt a nemzetiségi intézmények állami támogatása, és több mint nyolcszor annyi intézményt tartanak fenn nemzetiségi önkormányzatok mint 2010 előtt. Ma csaknem száz intézmény fenntartója nemzetiségi, többségében német önkormányzat – jegyezte meg.

(Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára (első sor, b3), mellette Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa (b2), Farkas Pálné, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke (b), Töttős Gábor, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese (b4), Gyurkovics János (Fidesz-KDNP), Szekszárd alpolgármestere (b5) és Józan-Jilling Mihály, a Szekszárdi Német Nemzetiségi Önkormányzat volt elnöke (j) a negyven éve alapított, német nemzetiségi nevelést végző Wunderland óvoda jubileumi ünnepségén Szekszárdon 2021. október 7-én. Fotó: MTI/Kiss Dániel)

Beszélt arról is, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program részeként csaknem ezer óvoda újul meg. Azt mondta, a magyarországi nemzetiségek támogatása jó hatással volt a külhoni magyarok helyzetére: évszázadok óta nem volt ilyen jó kapcsolata Magyarországnak a szerbekkel, a horvátokkal, a szlovákokkal.

„Reméljük, hogy előbb-utóbb a románok is felébrednek, az ukránok is észhez térnek, és rájönnek arra, hogy a Romániában és Ukrajnában élő magyarok nem teher, hanem sokkal inkább kincs számukra. Mint ahogy nekünk sem teher a nemzetiségek jelenléte, örülünk, hogy itt vannak, és fájdalom, hogy volt olyan korszak, amikor elüldözték őket Magyarországról" – fogalmazott.

Közölte: a nemzetiségek több olyan pedagógiai támogatást kapnak, amely korábban nem volt. Ezek közé tartozik a nemzetiségi középiskolások - jövőre bővülő - ösztöndíja, a felsőoktatási ösztöndíj és a nemzetiségi pedagógusok bérpótléka.

Az államtitkár a pedagógusokat arra kérte, hogy „őrizzük a gyerekeinket", látva azt, hogy „milyen (...) propagandával próbálják megváltoztatni identitásukat, gondolkodásukat és a családról alkotott képet". Ha ennek határozottan ellen tudunk állni, akkor a természetes nevelés - mely szerint a fiú játsszon lehetőség szerint fiújátékkal, a lány pedig lányjátékkal -, eredményt fog elérni a nemzet, a közösség, Szekszárd és a német nemzetiség megmaradása érdekében – mondta.

Farkas Pálné, a szekszárdi német nemzetiségi önkormányzat elnöke elmondta, az óvodában a Miniszterelnökség 30 millió forintos támogatásával felújították az épület fűtési rendszerét. Az intézményben 249 gyerek nemzetiségi nevelését végzik.

 

(MTI, Szekszárd MJV Önkormányzat)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ