Hamis PCR-tesztekkel kereskedő bűnbandát fogott el a rendőrség

Illusztráció: pixabay.com
2021. Október 12. 14:20
Elfogtak egy hamis PCR-tesztekkel kereskedő bűnbandát, amely az eddigi adatok szerint csaknem száz sértettet több mint hétmillió forinttal károsított meg – közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda kedden a police.hu oldalon.

Az MTI azt írja, hogy a rendőrség a bűnbanda ellen egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt indított eljárást az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet feljelentése alapján. Ismertetik, hogy a hamisítás értelmi szerzője egy móri férfi, de a nyomozók eljárás alá vonták két veszprémi társát is.
Tájékoztatnak, hogy a gyanú szerint egy magyar gazdasági társaság 2020-ban online felületen hirdetett és értékesített olyan Covid-19 PCR-teszteket, amelyek hamisítványok és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak.

A nyomozók a büntetőeljárás során megállapították, hogy az elkövetők a cselekményüket összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. Kitérnek rá, hogy egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz.

Hangsúlyozzák, hogy a tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök voltak, amelyeket átcímkéztek és hamis azonosítókkal láttak el. Ezzel azt a látszatott keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR-tesztelésre alkalmas termékei lennének.
Hozzáteszik, hogy eddig mintegy száz vásárló azonosítása történt meg, folyik a további sértettek felkutatása.

A hamisítás értelmi szerzőjét, a 47 éves móri férfit október 6-án fogták el az otthonában, ahol kutatást is tartottak a rendőrség munkatársai, majd lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát szintén eljárás alá vonták, mindhármukat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként – áll a közleményben.

(MTI)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ