Ma kezdődik el a világ összes katolikus egyházmegyéjében a kétéves szinódus

Illusztráció: pixabay.com
2021. Október 17. 11:00
A világ összes katolikus egyházmegyéjében elkezdődik vasárnap az egyházról szóló, 2023 októberében a Vatikánban záruló szinódus – számol be vasárnap az MTI.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek este 6-kor a budapesti Szent István-bazilikában indítja el az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye szinódusi folyamatát – közölte Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense az MTI-vel.
A szinódust, amelynek témája „Egy szinodális egyházért: közösség, részvétel és küldetés", Ferenc pápa október 10-én a Szent Péter-bazilikában nyitotta meg.

A kétéves szinódusi folyamat három részből áll. Az első, egyházmegyei szakaszban, amely 2022 márciusáig tart, a püspök vezetésével és kijelölt moderátor vagy munkacsoport koordinálásával helyi szinten tanácskoznak a hívek az egyházról. Az e célból létrehozott vatikáni honlapon útmutatók, segédanyagok és konkrét kérdések segítik a közös munkát – olvasható a főegyházmegye közleményében.

Jövő áprilistól a szinódus titkársága feldolgozza az egyházmegyékből beérkező tapasztalatokat és összefoglalásokat, és ezek alapján elkészíti az első ideiglenes munkaanyagot (instrumentum laboris), amely várhatóan 2022 szeptemberében jelenik meg. A második szakaszban, 2022 októbere és 2023 márciusa között a földrészek szintjén, a püspöki konferenciák irányításával folytatódik a szinódusi folyamat. E munka tanulságait ismét áprilistól kezdik feldolgozni, és a nyár folyamán jelentetik meg a második munkadokumentumot. Végül a záró szakaszban, 2023 októberében Rómában kerül sor a tizenhatodik, rendes püspöki szinódusra.

A szinódus, a szünodosz szó eredetileg közös (szün) úton levést (hodosz) jelent, és a kereszténység ősi eljárása. A keresztények változó gyakorisággal mindig összegyűltek, hogy a helyzetüket felmérve közösen hozzanak döntéseket.

A püspöki szinódus a világ különböző vidékeiről kiválasztott püspökök gyűlése, mely a pápa által meghatározott időben tart összejöveteleket a pápa és a püspökök közötti kapcsolat ápolására, valamint, hogy a püspökök tanácsaikkal segítsék a pápát különböző témákban.
A püspöki szinódus intézményét VI. Pál pápa hozta létre, 1965 óta tizenöt alkalommal gyűlt össze rendes formában, három esetben került sor rendkívüli tanácskozásra, és tizenegyszer rendeztek meg egy-egy földrésszel vagy térséggel foglalkozó szinódust.

(MTI)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ