Megjelent a tavaszi fagykárok megelőzését célzó pályázati felhívás

Fotó: Agrárminisztérium hivatalos facebook oldala
2021. Október 21. 13:30
A kiírás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, ezáltal a fagykárból adódó termelési kockázatokat csökkentése – ismerteti az MTI.

Magyarország kormányának elkötelezett célja, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium" program keretében megerősítse a vidéki térségek gazdaságát, a program legújabb állomásaként megjelent a Tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása elnevezésű pályázati kiírás – jelentette be Nagy István agrárminiszter szerdán az MTI tájékoztatása szerint.

Mint fogalmaznak, a kiírás célja a tavaszi fagykár elleni védekezés támogatása, a tavaszi fagykárból adódó termelési kockázatok csökkentése, illetve kiküszöbölése a gyümölcstermelésben.

Ismertetik, hogy csak az idén közel 30 ezer hektár mezőgazdasági területről jelentettek tavaszi fagykárt, ami óriási termeléskiesést és bevételcsökkenést jelent a gazdálkodók számára, ez ellen fel kell lépni minden eszközzel – hangsúlyozták a közleményben.

Nagy István agrárminiszter kiemelte: a felhívás révén támogatni kívánják a tavaszi fagykár megelőzését szolgáló eszközöket, berendezéseket és technológiát, például a rögzített vagy mobil légkeverő berendezés, az autonóm hőtermelő berendezés vagy a vontatott hőtermelő gép beszerzését és telepítését. A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 5 milliárd forint. Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege maximum 100 millió forint, míg a támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség 80 százaléka lehet – hangsúlyozta Nagy István.

A támogatási kérelmek benyújtására november 17-től lesz lehetőség. A felhívás részletei a www.palyazat.gov.hu oldalon ismerhetők meg – hívta fel a figyelmet közleményében az Agrárminisztérium.

 

(Agrárminisztérium, MTI)

radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ