Baleset-megelőzési kampányt indított az ORFK

Illusztráció: pixabay.com
2021. Október 26. 09:55
Látni és látszani elnevezéssel baleset-megelőzési kampányt indított az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn.

A kampány keretében december 10-éig ingyenesen vizsgáltathatják át a sofőrök autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát. Az érdeklődők térítésmentesen ellenőriztethetik a látásukat is – olvasható a rendőrség honlapján.

Mint írják, az őszi közlekedési balesetek egyik elsődleges oka, hogy a gépjárművezetők nem az időjárási, látási és útviszonyoknak megfelelően közlekednek. A járművezetők felelőssége a járművük őszi-téli felkészítése mellett a saját szemük épségének ellenőrzése, látásuk megbízhatóságának megőrzése. Időszerű ugyanakkor a futómű, az akkumulátor, a gumiabroncs, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése. Elengedhetetlen egy jól működő ablaktörlő, továbbá a jégkaparó, a jégoldó spray, a megfelelő ablakmosó folyadék és a páramentesítő használata.

„A kampányban arra ösztönözzük a gépjárművezetőket, hogy éljenek a felkínált lehetőségekkel: vizsgáltassák át az autójuk világító és fényjelző berendezéseit, gumiabroncsát, valamint ellenőriztessék látásukat – mindezt térítésmentesen” – fogalmaz a rendőrség.

Ismertetik, hogy a kampányhoz csatlakozó szervizekben a gépjárművezetők igazoló lapot kapnak, arról, hogy autójuk megfelel a jogszabályokban előírtaknak. Az akcióban részt vevő optikusoknál ingyenes látásellenőrzésre van lehetőség, és szintén igazoló lapot kapnak a megjelentek.

A kampány célja, hogy minél szélesebb tömegek számára váljon világossá a baleset-megelőzés területén a közlekedés szereplőire háruló felelősség, és az, hogy a vezető látása és a vezetett gépjármű műszaki állapota, láthatósága egyaránt elválaszthatatlan összetevője a biztonságos közlekedésnek – írták.

(Fotó: Országos Rendőr-főkapitányság / police.hu)

Az ingyenes és kedvezményes szolgáltatásokról az adott szervizben kérhetnek bővebb tájékoztatást. A kampány hivatalos honlapján megtalálhatók az akcióhoz csatlakozott szervizek, optikusok, OMV-töltőállomások, továbbá szerviz- és optikakereső szolgáltatás is segíti az érdeklődőket. Több Tolna megyei szolgáltató is biztosít ingyenes vizsgálatokat az érdeklődőknek. 

Tájékoztatnak, hogy a rendőrség ebben az időszakban – az év egyéb időszakaihoz képest – kiemelt figyelmet fordít a forgalomban résztvevő kivilágítására, de a láthatóság jegyében a kerékpárosok és a gyalogosok biztonsága is még fokozottabban előtérbe kerül.

 

(Országos Rendőr-főkapitányság, MTI)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ