Katasztrófavédelem: előzzük meg a Halottak napi, halloweeni tűzeseteket

Illusztráció: pixabay.com
2021. Október 29. 09:55
Mindenszentek, halottak napja idején megnő a tűzesetek száma, többnyire figyelmetlenség miatt – írja szerdai közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A hosszú hétvégén a temetőben, vagy akár otthon is sokan gyertyát gyújtanak, hogy megemlékezzenek elhunyt szeretteikről. Ilyenkor megnő a tűzesetek száma, többnyire a figyelmetlenség miatt – emeli ki a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Emlékeztetnek, hogy tavaly október utolsó és november első napjaiban a váci, az albertirsai, a földesi és a sándorfalvi temetőben keletkezett tűz. Hat lakásban pedig azért volt tűz, mert a kegyeleti gyertyákat ellenőrizetlenül hagyták. 

Az alábbi tanácsok betartására hívja fel a lakosság figyelmét a katasztrófavédelem, hogy megelőzzük a tűzeseteket:

  • a sírhely környezetéből a száraz faleveleket, elszáradt virágokat takarítsuk el;
  • a gyertyákat, mécseseket úgy helyezzük a sírhoz, hogy ne legyen a közelükben semmi, amit meg tudnak gyújtani;
  • csak mécsestartóban lévő gyertyát és mécsest gyújtsunk meg;
  • látványos, amikor este több száz gyertyaláng ég a temetőben, azonban ez tűzvédelmi szempontból veszélyes. Mielőtt távozunk a sírtól, oltsuk el a lángot;
  • ha otthon gyújtunk gyertyát, figyeljünk arra, hogy se mellette, se fölötte ne legyen éghető anyag;
  • a gyertyát mindig egy tűzálló tálra tegyük;
  • egyetlen percre se hagyjuk ellenőrizetlenül az égő gyertyákat. Idén már 5620 lakástűz volt, a legtöbb éppen nyílt láng, például gyertya, mécses, öngyújtó és gyufa használata miatt keletkezett;
  • érdemes beszerezni otthonra egy füstérzékelőt.

Mindezek betartásával a megemlékezés időszakában is odafigyelhetünk, hogy se a temetőben, se az otthonunkban ne okozzunk tüzet – szögezik le. 

Kitérnek továbbá arra is, hogy október végén, november elején sokan készítenek halloweeni dekorációt, töklámpást. Ha a töklámpásba mécsest teszünk, ne legyen a közelében semmilyen éghető anyag. Olyan helyre tegyük a lámpást, ahol nem tud elborulni. Ha elemes LED mécsest választunk, biztosan nem okozunk tüzet vele – áll a közleményben.

November 1. mindenszentek ünnepe, november 2. halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek Magyarországon 2000-ben - fél évszázad után - lett ismét munkaszüneti nap.

 

(Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ