Elutasítja a magyar kormány a szerbek beszállását a Paks II.-be

2021. November 07. 11:00
Akár egymilliárd euróval is beszálltak volna, de a beruházásért felelős miniszter szerint a kormány az eredeti terveknek megfelelően, az oroszokkal kötött kétoldalú megállapodás szerint valósítja meg a projektet.

Bár a szerb elnök októberben nyilvánosan is felvetette, hogy 0,5-1 milliárd euróval beszállnának Paks II. építésébe, hogy cserébe áramot kapjanak majd, a magyar projektért felelős tárca nélküli miniszter friss írásbeli válaszából kiderül: ez nem fog megtörténni, mert a magyar kormány továbbra is az eredeti elképzeléseknek és az oroszokkal kötött szerződésnek megfelelően tervezi végrehajtani a beruházást. Mindez megerősíti azt a minapi következtetésünket, hogy így a szerbek esetleges beszállása csak a meglévő Paks I.-be lenne lehetséges.

„Magyarország a Pak II. projektet a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény előírásait maradéktalanul betartva, kétoldalú kormányközi megállapodás keretében valósítja meg” - írta Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter a Széll Bernadett független országgyűlési képviselő a szerbek esetleges beszállására vonatozó kérdésére válaszolva.

A parlament honlapján megjelent miniszteri válasz szerint a kormány az eredeti terveknek megfelelően valósítja meg a Paks II. projektet is.

A miniszter szerint a szerbek beszállási tervének és közvetlen áramvásárlásának akadályát jelenti az is, hogy az Európai Bizottság csak úgy hagyta jóvá a Paks II. terveit, hogy az abban majdan megtermelt áramot transzparens módon a piacon kell értékesíteni. "Hazánk az új blokkok által termelt villamos energiát a magyar szervezett villamosenergia-piacon, és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által felügyelt transzparens aukciókon értékesíti majd" - írta a miniszter.

A lap szerint ugyanakkor elképzelhető lenne, ha a szerbek a meglévő Paks I.-be szállnának be, mindössze 10-15 éves távra. Pénteken a szerb miniszterelnök-helyettes, Zorana Mihajlovic, a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy a következő 20 évben összesen legalább 17 milliárd eurót költenének megújuló energiás kapacitások kiépítésére, víz-, nap- és szélerőművek kiépítésére. A Portfolio szerint ezeknek a szerb megújuló energiás kapacitásoknak a megépüléséig jól jöhetne nekik a stabil áramtermelési forrás, a paksi áram egy része is.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ