Akár Németországban, vagy Dániában is teljesíthetnek szakmai gyakorlatot a csapós diákok

Fotó: Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium
2021. November 12. 07:00
2021-ben a 92. tanévét kezdte meg a Szekszárd Palánkon működő Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Az intézmény által biztosított képzésekről, szolgáltatásokról, tanulmányi versenyekről, valamint a külföldi szakmai gyakorlatot nyújtó Erasmus+ programról is kérdeztük Fülöp Mónikát, az iskola igazgatóját.

A közel 100 éves múltra visszatekintő oktatási intézményben elsősorban a mezőgazdasági képzések a meghatározóak, amely képzési kínálat az évek során bővült az élelmiszeripari-, majd a rendészet és közszolgálati képzésekkel is. Az Erasmus+ szakképzési program keretében külföldi gyakorlatokra is mehetnek a diákok, a duális partnereknél pedig gyakorlati helyet biztosítanak részükre. Fülöp Mónika tájékoztatott, hogy az iskola valamennyi épületét nemrég felújították, így nyugodt környezetben, megújult körülmények között várják a tanulókat.

Képzések

Az oktatási intézmény Mezőgazdaság és erdészet, Élelmiszeripar, valamint Rendészet és közszolgálat ágazatokban kínálja képzéseit. Mindhárom ágazatban technikusi vagy szakképző iskolai képzésre jelentkezhetnek a diákok, így mezőgazdasági technikus, húsipari technikus és közszolgálati technikus, vagy a szakképző iskolában gazda, pék és pék-cukrász, hentes és húskészítmény-készítő szakmai végzettséget szerezhetnek. A technikum 5 éves képzés, mely során a 12. évfolyamon előrehozott érettségi vizsgát tesznek a diákok magyar nyelv és irodalom, matematika, valamint történelem tantárgyakból, 13. évfolyamon pedig idegen nyelvből akár emelt szintű érettségivel középfokú nyelvvizsgát szerezhetnek. Fülöp Mónika rámutatott, hogy a technikusi képzéseknél a 13. év végén szakmai vizsgát tesznek a tanulók, amely emelt szintű érettséginek számít, így a felsőoktatásba egy jó belépő. A szakképző iskolai képzések 3 tanévből állnak.

Jelenleg 330 fő fölött van a tanulói létszám és évről-évre átlagosan 5%-os létszámemelkedés volt tapasztalható az elmúlt időszakban. A mezőgazdasági ágazatban tanulók az intézmény saját tangazdaságában teljesítik a gyakorlatot, az élelmiszeripari tanulók pedig a duális partnereknél. A jól felszerelt saját tangazdaságuk 100 hektáros szántófölddel rendelkezik és több haszonállatot is tartanak.

A diákok jelenleg egy új oktatótraktoron tanulhatnak, emellett a gazda és mezőgazdasági technikus tanulóik kedvezményesen szerezhetik meg a T kategóriás jogosítványt, azaz mindössze a vizsgadíjat kell kifizetniük. Az intézmény duális partnereinél szintén modern körülmények között gyűjthetnek tapasztalatot a diákok, üzemi körülmények között sajátíthatják el a szakmát. Fülöp Mónika kiemelte, hogy képzéseik főként hiányszakmák, így minden szakmát szerzett diák találhat munkát a tanulmányait követően.

Kollégium, étkeztetés

Az intézmény 80 fő befogadására alkalmas kollégiumát 2016-ban újították fel. Az épületben két-, illetve háromágyas szobák állnak a diákok rendelkezésére és két szobához egy fürdőszoba tartozik. Ezen felül menzát is igényelhetnek a gyerekek, illetve a kollégistáknak háromszori étkezést is biztosítanak.

A kollégista diákoknak számos szabadidős tevékenységgel kínálnak, így sportolásra, labdarúgásra, edzőtermi tevékenységre is lehetőségük van, de lövészeti szakkörre vagy főző szakkörre is jelentkezhetnek a természetfilmek megtekintését kínáló filmestek mellett. Az intézmény igazgatója elmondta, hogy a szabadidős tevékenységeket tekintve igyekeznek minden pályázati lehetőséget kihasználni, így egyebek mellett a Határtalanul program keretében két évvel ezelőtt Erdélybe látogattak el a diákokkal.

Képzésen belüli ösztöndíjak

A szakképzési törvény változásával a technikumi és a szakképző iskolai képzésekben is ösztöndíjat kapnak a tanulók. A technikumi képzésben a mindenkori minimálbér 5%-át kapják a diákok a 9. és 10. évfolyamon, míg a 11. évfolyamtól a tanulmányi eredményektől függően akár 50 ezer forint is lehet ez az összeg. A szakképző iskolák 9. évfolyamán tanulók pillanatnyilag 16 ezer forint körüli ösztöndíjat kapnak a diákok, a 10. évfolyamtól pedig duális partnereknél, munkaszerződéssel dolgozhatnak, amellyel jelenleg körülbelül nettó 80 ezer forintot kereshetnek. Ezen felül a szakmai végzettség megszerzését követően, pályakezdési támogatásban részesülnek, amely a szakmai vizsga eredményétől függően 150 ezer és 300 ezer forint közötti összeg lehet.

Erasmus+

Az Erasmus+ szakképzési program keretében Ausztriában, Németországban és Dániában gyűjthetnek tapasztalatokat a diákok, ahol gyakorlati helyet biztosítanak részükre. Elsősorban a mezőgazdasági ágazatban tanulóknak adott ez a lehetőség, már több mint tíz éve.

Az iskola igazgatója tájékoztatott, hogy a gyakorlatok átszervezés alatt állnak, de mindenképpen szeretnék a későbbiekben is biztosítani ezt a lehetőséget. A járványügyi helyzet miatt két éve nem tudtak kivinni tanulókat, de amint lehet, ezt a programot folytatni szeretnék. Németországban például családi gazdaságokban vehetnek részt gyakorlaton a tanulók, ahol a német nyelv alaposabb elsajátítása mellett, az ottani munkamorálhoz alkalmazkodva ismerkedhetnek meg újabbnál újabb technológiákkal. Kulturális programokat is szerveznek részükre, emellett egy oktató és kutató gazdaságban szervezett kéthetes képzésen is részt vehetnek.

Fülöp Mónika kitért rá, hogy egy tanévben átlagosan 7-8 tanuló tölt el Németországban 12 hetet, 10 tanuló Ausztriában 5 hetet, Dániában pedig a tervek szerint 5 hétig tartózkodhatnak a program során a diákok.

Az Erasmus+ szakképzési programhoz csatlakozó diákokra semmilyen költség nem hárul, az utazás, biztosítás és teljes ellátás mellett még költőpénzt is kapnak a gyerekek.

Tanulmányi versenyek

A Rendészet és közszolgálat ágazatban tanulók szinte minden tanévben országos dobogós helyezéseket érnek el, legyen szó akár rendészeti, akár honvédelmi versenyről vagy haditornáról, de futóversenyeken, diákolimpiákon is kiemelkedően szerepelnek. Az egyéb képzési ágazatokban tanulók is rendre szép eredményeket érnek el, legutóbb ez év szeptemberében látogattak el Hódmezővásárhelyre, ahol az agrár-szakképző iskolák országos versenyén második helyezést értek el, emellett a csapós diákok a szakmai tanulmányi versenyeken is évről évre jól teljesítenek.

Programok

Az intézmény évről évre sikeresen szervezi meg a Csapó Dániel Emlékversenyt, ahova az ország számos pontjáról érkeznek versenyzők. A kétfordulós megmérettetésen írásban és szóban is bemutathatják tudásukat a diákok, akiknek a munkáját szakmai zsűri értékeli. Mindemellett rendszeresen szerveznek szakmakóstolót, diáknapokat, szecskaavatót, de a ballagás és szalagtűző is szerves része a diákéletnek.

A Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban november 20-án harmadik alkalommal szerveznek nyílt napot. Az ide látogató diákok betekintést nyerhetnek az intézmény életébe, a tanulmányokat követő elhelyezkedési lehetőségekről is tájékoztatják őket, ezt követően pedig kilenc állomást járhatnak végig és minden szakmából láthatnak egy keveset a diákok. A nyílt nap szabadon látogatható, mindössze regisztráció szükséges a palyavalasztas@csaposuli.hu e-mail címen legkésőbb november 18-áig. 

(Beküldött fotók: Déli ASzC Csapó Dániel Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ