Süli János: a visegrádi országok közös nyilatkozatban állnak ki a klímavédelmi célok elérését szolgáló atomenergia mellett

Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt.
2021. November 23. 13:00
A V4-ek üdvözlik az EB tudományos szolgálatának állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia – olvasható a Paks II. Atomerőmű Zrt. honlapján, az elmúlt napokban közzétett tájékoztatóban.

Mint írják: az energiaszuverenitás és az energiabiztonság megerősítése, az energiaárak megfizethetőségének fenntartása, valamint az energiatermelés dekarbonizálása csak az atomenergia és a megújuló energia együttes alkalmazásával lehetséges – ez szerepel abban a közös nyilatkozatban, amelyet Süli János, a Paks II. projektért felelős tárca nélküli miniszter, illetve a cseh, lengyel és szlovák kormány képviselői írtak alá Pakson.

Közlik, miszerint a Visegrádi Együttműködés országai elkötelezettek az atomenergia alkalmazása mellett, mivel az atomerőművek úgy segítik elő az Európai Unió éghajlat-semlegességi célkitűzésének elérését, hogy közben erősítik az ellátásbiztonságot és tiszta áramellátást biztosítanak megfizethető áron.

A négy kormány közösen hívja fel a figyelmet az energiahatékonyság erősítésére és abban is egyetértenek, hogy a megújuló energiaforrások növekvő részaránya mellett a 2030-as és 2050-es célok teljesítésének feltétele a villamosenergia-átviteli hálózatok fejlesztése, középtávon a gázerőművek alkalmazása, illetve a kvótabevételek rugalmas felhasználása – áll a honlapon.

(Fotó: Paks II. Atomerőmű Zrt.)

Kiemelik, hogy a V4-ek üdvözlik az Európai Bizottság állásfoglalását, miszerint az atomenergia az uniós környezetvédelmi előírásokkal teljes összhangban biztonságos technológia, ezért a Pakson szignált dokumentumban is arra kérik Brüsszelt, hogy az eredeti uniós szándéknak megfelelően – a finanszírozhatóság szempontjából is – kezelje az atomenergiát fenntartható energiaforrásként.

 

(Paks II. Atomerőmű Zrt.)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ