Idén már 723 tűzesethez riasztották Tolna megye tűzoltóit, fűtési szezonban még nagyobb óvatosságra intenek

Illusztráció: Dombóvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság
2021. November 24. 09:30
A fűtési szezonnal párhuzamosan megnő a lakástüzek száma is, az elmúlt héten több halálos kimenetelű lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat országszerte – hívja fel a figyelmet keddi közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Kitérnek rá, hogy a Tolna megyei tűzoltókat 2021-ben mindeddig 723 tűzesethez riasztották, amelyből 121 eset lakóingatlanban keletkezett. A tűzesetek során 10 ember sérült meg, míg a lakástüzek során 7 ember sérült meg, de szerencsére haláleset nem történt.

Hozzáteszik, hogy megyei tűzoltóit a fűtési időszakban gyakran riasztják kéménytüzekhez, az idei évben 16 alkalommal volt szükség ezen eseményeknél a tűzoltók segítségére.

Mint írják, leggyakrabban az elektromos eszközök zárlata és a hálózat túlterhelése okoz tüzet, de sok tűz keletkezik gyertyák, mécsesek használatából is, emellett a mai napig sok esetért a dohányzás felel. A fűtési időszakban megnő a szén-monoxid-mérgezéses esetek száma is.

A katasztrófavédelem kéri, hogy fogadja meg tanácsait az otthoni tűzesetek megelőzése érdekében:

  • Ne tároljunk tűzveszélyes folyadékot, éghető anyagot a kazán/fűtőtest közelében!
  • A kazán környezetét tartsuk tisztán, éghető anyagtól mentesen!
  • A tüzelőanyagot ne tároljuk a kazán közvetlen környezetében!
  • Legyen a közelben szikrafogó tálca!
  • A tüzelőberendezés füstcsöve legyen fémbilinccsel a falhoz rögzítve, ne tudjon szétcsúszni, kiesni a helyéről!
  • Áramszünet esetén a keringető szivattyú nem működik! Ilyen esetben a tüzelést ne folytassuk, tartsunk készenlétben nem éghető anyagú edényt, és lapátot (pl. fémvödör, kis szeneslapát), amelyekkel ki tudjuk szedni a parazsat a kazánból, és biztonságosan kivihetjük olyan helyre, ahol azután eloltható!
  • Ha elmegyünk otthonról, ne rakjuk meg a kazánt, mert ha áramszünet lesz, a keringetés megszűntével a víz felforr a kazánban, és az felhasadhat, felrobbanhat!
  • Fatüzelésű kandalló előtt ne szárítsunk mosott ruhát!
  • Otthonaikban jó, ha beszerzünk egy 2 kg-os ABC porral oltó tűzoltókészüléket, vagy tűzoltó sprayt, amit gyermekek és idősek is könnyen elbírnak !
  • Tűz esetén hagyja el az ingatlant és kérjen segítséget a 112-es segélyhívó telefonszámon!

A témában bővebben a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján, ide kattintva tájékozódhat.

 

(Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Teljes útlezárás van Bátaszék közelében az 55-ös számú főúton, baleset miatt Személyi sérüléses baleset történt 13 óra 30 perc körüli időben az 55-ös számú főút, 119-es kilométerszelvényében, Bátaszék közelében – adta hírül Facebook-oldalán az elmúlt percekben a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság. Paks II. is terítéken volt a megyei önkormányzat ülésén Pénteken ülésezett Szekszárdon a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlése. A megye képviselői pénteken döntöttek több fontos napirendi pontról, miután meghallgatták Süli János miniszter tájékoztatását a Paks II. beruházás aktuális ügyeiről – adta hírül pénteki közleményében a Tolna Megyei Önkormányzat. Decemberben megyeszerte elkezdi téli ellenőrzéseit a NAV Vásárokat, piacokat, vendéglátóhelyeket ellenőriznek Tolna megyében. Ismét meghosszabbodik az oltási akció, Tolna megyében három településen várják az oltásra érkezőket December 12-éig meghosszabbította a kormány az oltási akciót, így a jövő héten is minden nap előzetes regisztráció, illetve időpontfoglalás nélkül vehető fel a vakcina első, második vagy harmadik, megerősítő dózisa – hívta fel a figyelmet pénteki közleményében a Tolna Megyei Kormányhivatal. Parfümöket lopott egy bonyhádi boltból, a lakosságtól kérnek segítséget a rendőrök A Bonyhádi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán büntetőeljárást folytatnak ismeretlen tettes ellen, lopás vétség elkövetésének gyanúja miatt – adta hírül pénteken a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság.
radioantritt.huCopyright © 2021 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ