Tolna megyében idén már több mint 100 lakás gyulladt ki, a következő hetekben megduplázódhat a lakástüzek száma

Illusztráció: pixabay
2021. November 30. 15:00
Elkezdődött az ünnepi készülődés, ha azonban az adventi koszorú tűzvédelmi szempontból nem biztonságos, az égő gyertya könnyen lakástüzet okozhat – hangsúlyozza hétfői közleményében a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Emlékeztetnek, hogy idén Tolna megyében már több mint száz lakás gyulladt ki, amelyek során 7 ember sérült meg. Kiemelik, hogy az adventtől vízkeresztig tartó időszakban megduplázódik a lakástüzek száma, ezért is fontos, hogy a következő hetekben még jobban odafigyeljünk családunk és otthonunk biztonságára.

Mint írják, a megfelelő koszorú összeállításánál a legfontosabb, hogy a gyertyák alatt mindig legyen egy nem éghető alátét, úgynevezett gyertyatüske. A koszorú biztonságos elhelyezése érdekében annak helyét úgy válasszuk meg, hogy ne legyen semmilyen éghető anyag a közelében, emellett sose hagyjuk az égő gyertyákat felügyelet nélkül.

Aki elektromos ünnepi dekorációval díszíti fel otthonát, éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyja bekapcsolva a lámpafüzéreket, ezzel is megelőzve egy esetleges elektromos tűz kialakulását. A vásárlásánál keressék a terméken a minőségbiztosítás jeleit. Amelyiken szerepel a „CE” jel, az megfelel az Európai Unió minőségbiztosítási követelményeinek – áll a közleményben.

Hozzáfűzik, hogy egy lakástűz esetén csak percek állnak a lakók rendelkezésére, hogy biztonsággal elhagyják otthonukat. Kitérnek rá, hogy a tűz kezdeti szakaszában általában először füst képződik, ezt észlelve a füstérzékelők átlagosan egy percen belül jeleznek, riasztásukkal az alvó embert is felébreszthetik, így adva nagyobb esélyt a menekülésre, esetleg a tűz kezdeti szakaszának eloltására.

A füstérzékelővel megelőzhetőek a nagyobb lakástüzek és sérülések – teszik hozzá.

 

(Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ