Megjelent itthon a csíkos lábú kullancs

Fotó: Greenfo
2021. December 03. 14:40
A nagyméretű kullancs többféle veszélyes kórokozót – köztük a krími-kongói vérzéses lázat okozó vírus – hordozhatja. Már kettőt is találtak belőle.

Magyarországon nem őshonos, természetes élőhelye a Földközi-tengernél, Afrikában és Ázsia déli részén van.

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) által tavasszal indított Kullancsfigyelő programnak köszönhetően három hónapon belül a második példányt azonosították a hazánkban nem őshonos Hyalomma kullancsból.

Kutyán és szarvasmarhán is észleltek egy Magyarországon egyáltalán nem őshonos, rendkívül veszélyes kullancsot. A szakértők eddig két példányra bukkantak a Hyalomma nevű fajbólBács-Kiskun megyében találták meg a második Hyalomma kullancsot az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Kullancsfigyelő programja keretében . Szeptemberben egy Vas megyei kutyán azonosították a Hyalomma marginatum fajhoz tartozó példányt,  ezúttal pedig Bács-Kiskun megyében egy szarvasmarháról gyűjtötte le gazdája az egyed egy másik, a Hyalomma rufipesnek egy példányát.

A kullancsok molekuláris biológiai módszerekkel történő vizsgálata továbbra is a pécsi Nemzeti Virológiai Laboratóriummal együttműködésben történik – közölte az ELKH.  Az ÖK kutatói citizen science módszer segítségével kutatják az Európában is egyre gyakrabban előforduló Hyalomma kullancsok hazai felbukkanását és megtelepedését.

A nagy méretű, csíkos lábú kullancs többféle veszélyes kórokozót is képes hordozni és terjeszteni, köztük a krími–kongói vérzéses lázat okozó vírust.

Az ÖK kutatói továbbra is arra kérik a kutya-, ló- és szarvasmarhatartókat, hogy az észlelt kullancsokat a megszokottnál tüzetesebben figyeljék meg, hogy nem találnak-e Hyalomma egyedet. Az azonosításról és a beküldés módjáról, valamint a Hyalomma kullancsokról további információ a www.kullancsfigyelo.hu weboldalon érhető el.

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ