Futókacsák mentették meg a híres borászat szőlőültetvényeit

Illusztrációk: pixabay
2021. December 26. 11:22
Minden évben hatalmas problémát jelentett a dél-afrikai Vergenoegd borászatnak a meztelencsigák elszaporodása a szőlőültetvényükön.

Az erdekesvilag.hu internetes oldal beszámolója szerint a borászok végül megtalálták a csigák ellen a megoldást. Ma már több mint ezer indiai futókacsa tart rendet a birtokon, ahol a szárnyasoknak köszönhetően minimálisra csökkentették a vegyszerek használatát, hiszen ezek nélkül is könnyedén megszabadulnak a csigáktól és egyéb kártevőktől. A kacsasereg rendkívül hatékonynak bizonyul, a több száz szárnyas örömmel falja fel a számára ízletes csemegének számító csigákat és rovarokat.

A kacsafuttatás amellett hogy rendkívül hasznos, igencsak látványos is. Nem csoda hát, hogy a borászat igazi turisztikai látványosság lett, sokan kifejezetten a kacsák bevetésekor érkeznek a birtokra.

Az indiai futókacsákat nem csak Dél-Afrikában használják, Nyugat Európában is ismerik „tudományukat”. Európában nem muszáj őket megvenni, a szőlősgazda ki is bérelheti őket a csigainvázió megszüntetésének idejére.

A Délkelet-Ázsiából származó indiai futókacsát, érdekes testtartása miatt egyébként pingvinkacsának is hívják.

Ezek a rendkívül mozgékony állatok nemcsak a kifejlett puhatestűek számára jelentenek biztos veszélyt, hanem kitűnő szaglásuk révén kiszagolják és megeszik a csigák földbe rakott petéit is. A veteményben nem tesznek semmilyen kárt, egyedül arra kell figyelni, hogy mindig legyen a számukra víz kirakva, különben evés közben megfulladhatnak - írja az érdekesvilág.hu

 

(erdekesvilag.hu)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ