Az atomenergia klímasemlegessé nyilvánításáért harcol Magyarország az Európai Uniónál

Illusztráció: Paks II. Atomerőmű Zrt.
2021. December 28. 12:00
Magyarország is tagja annak a kilenc európai országnak, akik idén kezdeményezték, hogy az atomenergiát és a földgázt minősítsék fenntartható energiává, hogy bekerülhessenek az Európai Unió (EU) zöldfinanszírozási rendszerébe. Az EU a hírek szerint jövő januárban ismerteti az energetikai taxonómia rendelettervezetét.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli minisztere rádiónknak elmondta, hogy „egyre több nemzetközi szervezet is kimondja, hogy az atomenergia alkalmazása nélkül nem lehet megoldani a széndioxid-kibocsájtás csökkentését. Ezért is számottevő az Európai Unió készülő taxonómia rendelete, amely rögzítené, hogy mely energetikai alkalmazások tekinthetőek zöldnek, klímasemlegesnek. Jelenleg erőteljes lobbitevékenység zajlik annak érdekében, hogy az atomenergia alkalmazása is a zöldenergiák sorát bővítse”.  

A miniszter hozzátette, Franciaországhoz csatlakozva Magyarországgal együtt kilenc további uniós tagállam állt az oldalukra és egy közös levelet intéztek az Európai Bizottság elnökéhez, Ursula von der Leyen-hez, melyben kérik a nukleáris energia dekarbonizált energiaforrásként való elismerését.

Az ügynek persze vannak harcos ellenzői is, ilyen Dánia, Luxemburg, Németország vagy a köztudottan atomenergia-ellenes Ausztria.

Süli János miniszter ennek ellenére nagyon bizakodó az Európai Bizottság jövő év eleji döntésével kapcsolatban. Rámutatott, hogy az atomerőművek az EU villamosenergia-termelésének 25 %-át biztosították a 2020-as esztendőben, „ami világosan mutatja, hogy az atomenergia a jövő energiaforrása.”

A Paks II. beruházás nem brüsszeli forrásból épül, de ha a nukleáris energia bekerül a taxonómia rendeletbe, az hatalmas segítség lesz az egész ország számára, emelte ki a miniszter.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ