Orbán Viktor élelmiszerár stoppot jelentett be hat alapvető termékre

Fotó: Facebook
2022. Január 12. 18:00
A miniszterelnök a Facebook oldalán tett bejelentést szerdán késő délután: 6 élelmiszer árát állítják vissza a 2021. októberi szintre.
Ma úgy döntöttünk, hogy hat termék esetében: a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell és a 2,8 százalékos tehéntej tekintetében beavatkozunk az árak alakulásába - jelentette be szerda késő délután, a kormányülést követően a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor azt mondta, mindez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a tavalyi év október 15-én álltak. Ennek minden üzletben meg kell történnie és február elsejétől kezdődően már ezen az áron lehet őket megvásárolni.  A bejelentésből ugyanakkor az nem derült ki, hogy a kormány ez alatt az adott bolt árát érti, vagy a KSH által összeírt októberi fogyasztói árat. 
 
A miniszterelnök utalt arra is, hogy nem ez az első ilyen lépése a kormánynak, hisz korábban a változó kamatozású jelzáloghitelek kamataira jelentett be stopot és benzinárakat is maximálták, hogy az inflációs nyomást csökkentsék. A benzinár esetében a kormány konkrét árplafont rendelt el, mint az ismert, mind a 95-ös benzint, mind a normál gázolajat legfeljebb 480 forintért árusíthatják a benzinkutakon elvileg február közepéig.

Az alábbi termékek árát érinti az élelmiszerárstop:

  • kristálycukor
  • búzafinomliszt
  • napraforgó-étolaj
  • sertéscomb
  • csirkemell
  • 2,8%-os tehéntej

A kormányfő hozzátette: ez azt jelenti, hogy ennek a hat terméknek az árát vissza kell vinni arra a szintre, ahol a múlt év október 15-én állt, és ennek minden üzletben meg kell történnie.

Közölte: február 1-jétől kezdődően már ezen az áron lehet ezeket a termékeket megvásárolni.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormányülésen a vírus mellett az áremelkedések kérdésével foglalkoztak, hiszen – folytatta – egész Európában nőnek az árak az energiaárak emelkedése miatt.

Kijelentette: Magyarország védi a családokat. Sikerült megfékeznünk a benzinár-növekedést, kamatstopot vezettünk be a jelzáloghitelek esetében, és van egy rezsicsökkentéses politikánk, vagyis fix áron kapják a magyar családok az energiát, ez megvédi őket – mondta.

„Magyarország előre megy, nem hátra” – fogalmazott a kormányfő.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ