Változnak a védettségi igazolványokkal, karanténnal kapcsolatos szabályok Magyarországon

2022. Január 13. 11:15
Az élelmiszerárstop alapvetései már a szerdai kormányülés óta ismertek, ennek részleteiről és más témákban a mai Kormányinfón ad tájékoztatást Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, hogy az omikron variáns megjelent itthon, a fertőzések nagy részét az új variáns adja. A fertőzésszám dinamikusan nő, a következő napokban, hetekben a betegedések száma jelentősen emelkedni fog. Ma már ki lehet jelenteni, hogy a koronavírus omikron variánsa kevésbé súlyos, ezért azt látjuk, hogy a növekvő megbetegédsszámból arányosan nem következik növekvő halálozás és kórházi betegszám. Abban bízunk, hogy Magyarországon is igazolni fogja az ötödik hullám ezeket a feltételezéseket. Minden korábbinál nagyobb betegnövekedés lesz, de remélhetőleg nem kórházakban, elhunytak számában.

Gulyás Gergely ezután ismertette a mai fertőzésszámokat. Elmondta, hogy a napi fertőzöttadat Franciaországban 360 ezer volt. A magyar kórházakban 8546 covidos ágy áll rendelkezésre - mondta még. "A védekezéshez szükséges feltételek biztosítottak" - jelentette ki Gulyás Gergely.

Összesen 9 292 805 oltás várja felhasználását.

Február 15-től oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány. Nem kell ehhez új igazolványt kiadni, a régi QR-kódja elegendő. A 18 év alattiaknak a 2 oltás továbbra is elegendő. A karanténidő is rövidül 7 napra, de 5 nap után tünetmentesség esetén negatív teszttel szabadulni lehet. Február 15-től a harmadik oltottak és a 6 hónapon belül második oltottak lesznek csak védettek hivatalosan.

Gazdaság

A tavalyi gazdasági adatok biztatóak, a novemberi és decemberi adatok a vártnál jobbak. 6,5-7% közötti tartományban lesz a 2021-es növekedés, ami a rendszerváltás óta nem látott növekedés. 1990 óta nem volt ilyen. Az autóiparban, gépiparban nem voltak kiemelkedők a számok a chiphiány miatt, illetve korlátozások is voltak, ezért példátlannak tartja Gulyás Gergely a mostani teljesítményt. Az energiaárak inflációs spirált eredményeznek, a magyar kormány küzdeni akar az áremelkedés ellen, mérsékelni akarja az inflációt.

Árstop

Gulyás Gergely azt mondta, hogy 40 ezres könnyítés havonta a családoknak a rezsicsökkentés. A benzinárplafon 3 hónapra érvényes, február közepén meghosszabbítható. A kamatstop is egy fontos döntés, a bankok el kell, hogy szenvedjék veszteségüket. Ezt követően döntött a kormány szerb mintára az élelmiszerárstopról.

Hat termék árát rögzítik:
    kristálycukor,
    búzafinomliszt,
    étolaj,
    sertéscomb,
    csirkemell,
    2,8%-os tehéntej
a boltokban október 15-ei, online pénztárgépekben tárolt adatok alapján rögzítik az árakat.

Népszavazás

Üdvözlik, hogy a népszavazás egy időben lesz a választásokkal, ezzel 7 milliárd forintot spórolunk meg. A magyar közélet jelenlegi állapotában ritka a konszenzus - mondta a miniszter. Gulyás Gergely köszönetet mondott Szabó Tímeának.

További két bejelentés

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő arról beszélt, hogy a leégett szentesi Dr. Papp László sportcsarnokot újjáépíti a kormány és forrást is biztosít rá.

Azt is ismertette: az 5000 lakos alatti települések önkormányzatainak számára a polgármesterek költségtérítés, illetve illetményemelését biztosítani tudják.

Jöhetnek a kérdések:

Mi lesz a közvetlen kontaktok szabad mozgásával?
Gulyás Gergely: óvatosnak kell lenni. Van olyan álláspont, hogy az omikron jelenlétében a fertőzés elkerülhetetlen, de a tünetek elkerülhetők. Mindenhol megnéztük a nemzetközi gyakorlatot, mindenütt lerövidítették a karantén idejét. Az omikron léte nem jár érdemi munkaképesség-csökkenéssel. Ha valakinek nincsenek tünetei, 5 nap után negatív teszttel szabadulhat. A kontaktszemélyek esetében viszont van egy lappangási idő.

Gyermekvédelmi törvény: Márki-Zay Péter ostobának és aberráltnak nevezte, el is törölné hatalmon. Mit gondol erről a kormány?
Gulyás Gergely: Így történt... a nyilatkozatai többsége a magyar baloldal elmúlt évtizedekben képviselt álláspontjával megegyezik. Az egészségügy magánosításával kapcsolatban is. Ezért mondjuk azt, hogy Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter ugyanazt a politikát képviseli. Azt látjuk, hogy azokban az ügyekben, amelyekben a kormány lépett (rezsi, migráció, egészségügy), a magyar baloldal miniszterelnök-jelöltjének ezzel ellentétes az álláspontja. Egyéb nyilatkozatain pedig nincs mit meglepődni, a magyar baloldal összefogott olyan erőkkel, amelyek korábban listákat írtak volna. Ehhez én sem tudok mit hozzátenni - mondta.

Élelmiszerárstop: meddig lesz érvényes? Hogyan számolják?
Gulyás Gergely
: 3 hónapra hozzuk meg ezt az intézkedést, meghosszabbítható. Az üzletenkénti árat kell nézni, ellenőrizni fogjuk.

Milyen tejekre vonatkozik a hatósági árcsökkentés?
Gulyás Gergely:
UHT, 2,8 százalékos tejek érintettek.

Árstop: aki nem tartja be az intézkedést?
Gulyás Gergely
: pénzbírság, kereskedelmi tevékenységtől eltiltás jöhet.

Árstop: mikor jelenik meg az árstop rendelkezése?
Gulyás Gergely
: néhány napon belül.

Árstop: miért nem csökkentik az áfát?
Gulyás Gergely
: mert az nem feltétlenül csökkentené az árat.

Akik átestek a Covidon, de még nem járna le a határidejük, február 15-től nem lesz igazolványuk?
Gulyás Gergely
: így van.

Milyen hátrányban részesül aki nincs beoltva?
Gulyás Gergely
: a mostani korlátozások szerint 500 fős fölötti rendezvényre nem mehet, és még van egy-két kisebb korlátozás.

Kásler Miklós azt mondta, rendkívüli módon szükséges a 4. oltás. Mi következik? Mi az operatív törzs álláspontja?
Gulyás Gergely
: negyedik oltást bárki kaphat orvossal való konzultáció alapján. Az erről szóló szabályozás a héten megjelenik. Lehet, hogy törvény, lehet, hogy NNK-rendelkezés lesz. Nehéz egységes tudományos véleményt kialakítani. Ha eltelik fél év, én beadatom.
Szentkirályi Alexandra: konzultálni fogok az orvosommal, hogybeadassam-e.

Lesz-e ingyenes tesztelés Magyarországon? Miért dönt ilyen lassan a kormányzat ebben az ügyben?
Gulyás Gergely
: nem tudom, hosszú idő-e ez. A tesztelés önmagában nem megoldás, és azzal a veszéllyel jár, hogy az emberek nem oltatni fogják magukat, hanem teszteltetni. A megoldás szerintem továbbra is az oltás, nem a tesztelés. Az omikron terén ráadásul új helyzet fog előállni.

Ujhelyi István beszámolója szerint az EU 900 millió forintot biztosít Magyarországnak ingyenes tesztelésre. Lehívták a pénzt?
Gulyás Gergely
: utána fogok nézni. 900 millió forint erre a célra nem túl sok. Ha az EU forrást adott valamire, helyes, ha jól használták fel, nem helyes, ha nem jól.

Miért ilyen bonyolult leiratkozni a kormányzati információs hírlevélről? Politikai tájékoztatás, propaganda megy ezen!
Gulyás Gergely
: az adatkezelésnek vannak világos szabályai. Mindenki maga dönti el, hogy kér-e vagy nem kér ilyen tájékoztatást. Ha valaki le akar iratkozni, annak le kell tudnia iratkozni.

Meddőségi kezelések, lombikcentrumok: tényleg hosszú a várólista? Gyorsítható-e a folyamat?
Gulyás Gergely
: mindenki ingyenesen jogosult a kezelésre, és a lehető leghamarabb kell, hogy ezt megkapja. A centrumok működnek, január 15-től az Országos Kórházi Főigazgatóság alá tartoznak ezek a központok. A kormány kevés dologra reagál olyan gyorsan és határozottan, mint erre. Sok szempontból nehéz és kockázatos kezelést kellett biztosítani járványhelyzetben, de a helyzet január 15-től megváltozik.

Márki-Zay Péter eltörölné a gyermekvédelmi törvényt. A népszavazás kellő garancia lehet?
Gulyás Gergely:
igen. 3 éven belül nem hozhat az eredménnyel ellentétes döntést az új kormány.

Lesz 13. havi nyugdíj 2023-ban?
Gulyás Gergely
: ha kormányváltás lesz, nem.

Árstop: ki állja a költséget? Kaphatnak kompenzációt az érintettek?
Gulyás Gergely
: közösen mindenki. Kompenzáció nem lesz.

Napirenden van-e a kötelező oltás ügye?
Gulyás Gergely
: nem, nincs. Az oltási igazolás bevezetése elegendő lehet. Minden szomszédos országnál jobbak vagyunk oltásban.

Van döntés a nyelvvizsga-amnesztiáról?
Gulyás Gergely:
nincs. Mindig lesznek, akik lobbiznak. A diplomásoktól elvárható a nyelvtudás.

Sérültek-e a gazdasági kapcsolatok Kazahsztánnal?
Gulyás Gergely:
nincs információ ilyen rövid idő alatt.

Árstop: a kenyér miért nem része, a liszt miért igen?
Gulyás Gergely
: ha kisebb segítséget adhatunk és nagyobbat is, akkor igyekszünk nagyobbat adni. Számos termékkör áfáját pedig korábban csökkentettük, jelentős mértékben. Az alapvető élelmiszereknél ma is 5 százalékos az áfakulcs. Ennél több az októberi árhoz való visszatérés.

Adó-visszatérítések: hányan éltek a lehetőséggel?
Gulyás Gergely:
1 450 ezren. 250-300 ezren az adóbevallás idején kaphatják meg a pénzt rajtuk kívül.

Van szükség miniszterelnök-jelölti vitára?
Gulyás Gergely:
nem tudom megítélni. Nem kezdődött meg a kampány. Mindenki próbálja derűvel, ha kell, iróniával tekinteni a kampány eseményeit! A megjelenő tartalmak jelentős része nem kormánykritika, hanem gyűlöletkeltés. A durván emberi méltóságot sértő megnyilatkozások a baloldalról érkeznek. Ehhez választottak miniszterelnök-jelöltet.

Árstop: mivel akadályozza a kormány, hogy a kieső profitot más termékekbe beépítsék a kereskedők?
Gulyás Gergely:
kétségkívül létező a veszély, figyelni fogjuk. A kormánynak vannak árszabályozó és további eszközei. A bankok is tudomásul vették, hogy egy nehéz időszakban részt kell vállalniuk abból, hogy a hiteltörlesztőket befagyasztjuk.

Népszavazás: milyen részvétellel lennének elégedettek?
Gulyás Gergely:
mivel egy időben lesz a választásokkal, esély van rá, hogy érvényes lesz.

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ