312 óra közérdekű munka állatkínzásért

A fotó illusztráció (pixabay)
2022. Január 14. 09:00
A Dombóvári Járásbíróság jogerősen elítélt egy férfit és egy nőt, amiért kegyetlenül bántak saját kutyájukkal.

 A Dombóvári Járásbíróság 2022. január 12-én, 312 óra közérdekű munkára ítélte azt a férfit és nőt, akik kutyájuktól igyekeztek megszabadulni.

Az elsőfokú ítélet tényállása szerint a vádlottak élettársak, akik közös otthonukban 2018 óta tartottak egy amerikai akita fajta kutyát. Az állatot nem megfelelően gondozták, így az megbetegedett, de a vádlottak állatorvoshoz nem vitték el. A vádlottak 2021 augusztusában közösen elhatározták, hogy megszabadulnak a kutyától és kivezették egy puszta melletti lakatlan, bozótos területre, ott egy 120 cm-es pórázon egy fához kikötötték, majd élelem és ivóvíz nélkül hátrahagyták. Egy hét múlva a vádlottak kimentek a területre, ahol hallották a kutya ugatását, azonban hozzá nem mentek oda, ellátásáról nem gondoskodtak. Az állatnak élelem és víz vételére lehetősége nem volt, a nyári hőségben megközelítőleg 3 hétig volt a fához kikötve, amikor megtalálták. Az állatnak a fához történt kikötés és az élelem és ivóvíz hiánya különös szenvedést okozott.

Az elsőfokú bíróság a vádlottakat társtettesként elkövetett állatkínzás bűntettében mondta ki bűnösnek és 312 óra közérdekű munkára ítélte őket.

A vádlottak a büntetést hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapjukon, vagy a szabadidejükben díjazás nélkül kötelesek végezni. Ha a munkakötelezettségüknek önként nem tesznek eleget, a közérdekű munka illetőleg ennek hátralévő része helyébe fogházban végrehajtandó szabadságvesztés lép - áll az ítélet szövegében, amely elsőfokon jogerőre emelkedett.

(Szekszárdi Törvényszék)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ