Megnyitotta kapuit Szekszárdon az autizmussal élőket segítő iroda

Fotó: Csíki Szende / Rádió Antritt
2022. Január 14. 15:22
Pénteken AOSZ Info-Pont nyílt Szekszárdon, várják az érintetteket.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) még 2021 augusztusában írt ki pályázatot abból a célból, hogy több vidéki városban is nyílhasson AOSZ Info-Pont iroda. A szövetség már 5-6 éve azon dolgozik, hogy országszerte működhessenek olyan információs irodák, ahol segítséget tudnak nyújtani az autizmussal élőknek és családjaiknak.

Az Esőmanók Tolna Megyei Autistákért Egyesület sikeresen pályázott az AOSZ kiírására, így az előkészületeket, szakmai képzéseket követően január 14-én megnyitotta kapuit az érintettek előtt a szekszárdi iroda is.

A megnyitón Kővári Edit, az AOSZ elnöke hangsúlyozta, miszerint az autizmussal élők száma dinamikusan nő és éves szinten 1000 megkeresés, segítségkérés érkezik hozzájuk országszerte az érintett családoktól akár jogsérelemről, akár az iskoláztatásról legyen szó. Tájékoztatott, hogy a családoknak segítendő kezdtek el kiépíteni 5-6 évvel ezelőtt egy irodahálózatot, ahol információkkal, útbaigazítással segíthetik őket. Ennek eredményeként mára már 10 irodájuk működik országszerte, ezúttal pedig Szekszárd mellett Pécsen, Siófokon és Miskolcon is AOSZ Info-Pont iroda nyitotta meg kapuit.

Kővári Edit kitért rá, hogy így kiterjedtebb lehetőség nyílik a helyi igények, szükségletek feltárására, a területi egyenlőtlenségek ellensúlyozására, a jó gyakorlatok átadására, valamint az egységes és széleskörű érdekvédelmi tevékenység megvalósítására.

(Fotó: Csíki Szende / Rádió Antritt)

A Szekszárd, Wosinsky Mór lakótelep 28. szám alatt működő irodában Merklné Szeleczki Zita - az AOSZ munkatársa és az Esőmanók tagtársa - segíti majd az érdeklődőket, kéréssel és kérdéssel azonban a szekszard@aoszinfopont.hu e-mail címen is lehet hozzájuk fordulni.

Merklné Szeleczki Zita részletezte, miszerint az érdekvédelmi, szakmai segítségen túl AOSZ kártya igénylésében is segítenek az érintetteknek, amellyel többek között egyes szolgáltatásokhoz kedvezményesen hozzájuthatnak. Emellett pedig a DATA rendszer használatának elsajátításában segítik az autista személyeket és segítőiket.

Az AOSZ Info-Pont irodákról, szolgáltatásaikról bővebb információ ide kattintva elérhető, a szekszárdi iroda nyitvatartásáról pedig itt tájékozódhat.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ