Végleges: Djokovićot kiutasították Ausztráliából

Illusztráció: US Open Tennis Championships / Youtube
2022. Január 16. 14:00
Magyar idő szerint vasárnap hajnalban megszületett az ausztrál szövetségi bíróság döntése, a szerb világelső teniszező fellebbezését elutasították, így el kell hagynia Ausztráliát.

A testület mindhárom tagja elutasította Novak Djoković fellebbezését. Az indoklást egyelőre nem hozták nyilvánosságra. Ezzel utolsó fejezetéhez ért a szerb teniszcsillag hosszú játszmája a vízumért az ausztráliai hatóságokkal. A bíróság magyar idő szerint vasárnap reggel döntött arról, hogy a világelső teniszező beléphet-e az országba annak ellenére, hogy nincs beoltva koronavírus ellen - közölte a telex.hu.

Djoković január 5-én érkezett Ausztráliába, hogy részt vegyen a január 17-én kezdődő Australian Openen. Ehhez a vízuma is megvolt, az orvosoktól pedig egy igazolása, amely szerint december második felében átesett a fertőzésen, így nincsen szüksége oltásra. Az internetre feltöltött képek azonban bizonyították, hogy több nyilvános eseményen is részt vett abban az időszakban, ráadásul maszk nélkül. Az is felmerült, hogy Djoković pozitív tesztjét manipulálhatták.

A teniszező két független orvosi testülettől kapott engedélyt, hogy oltás nélkül is részt vehessen a tenisz tornán, amit első körben a szervezők el is fogadtak. Az eljáráson azonban az ausztrálok felháborodtak többen úgy vélték, hogy kivételeztek a szerb teniszezővel egy olyan országban, ahol nagyon szigorú szabályok vonatkoznak az oltatlan állampolgárokra.

Az országba ezután mégsem léphetett be. Bevonták a vízumát és egy menekülteknek fenntartott szállodába küldték napokra, hogy ott várja meg a bíróság döntését. Djoković fellebbezett, így kezdetét vette egy hosszú adogatás közte és az ausztrál hatóságok között, miközben hazájában, Szerbiában és Ausztráliában is tüntetések kezdődtek mellette és ellene.

Ezután kiengedték őt a karanténhotelből, edzhetett is, de pénteken ismét érvénytelenítették a vízumát, a kormány pedig közegészségügyi veszélynek minősítette és a tárgyalásig a teniszezőt újra idegenrendészeti őrizetbe vették.

A vasárnap hajnali bírósági döntéssel végleg pont került az ügy végére. Novak Djoković nem indulhat az Australian Openen, valamint a jelenlegi helyzet alapján elképzelhető, hogy három évig nem léphet be az országba, nem kaphat vízumot.

Djoković közleményt adott ki, amelyben kifejezte csalódottságát, de elfogadta a bíróság döntését.

 

(telex.hu)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ