Kötelezővé tehetik az oltást Ausztriában februártól

illusztráció: pixabay
2022. Január 17. 10:15
Februártól koronavírus elleni oltási kötelezettséget vezethetnek be Ausztriában a 18. évet betöltő emberek számára. Az erről szóló törvénytervezetet vasárnap mutatta be az osztrák kormány.

A hvg.hu cikkéből kiderül, hogy a törvénytervezet szerint a türelmi idő március közepéig tart, addig kell minden nagykorúságát betöltő osztrák állampolgárnak felvennie a koronavírus elleni oltást. Március 16-tól már büntethetik az oltatlanokat, aminek tétele 600 eurótól akár 3 600 euró is lehet (186 ezer forinttól - 1,1 millió forintig).

A szabályozás alól csak hivatalos orvosi papírral lehet majd kibújni azoknak, akik bizonyítani tudják, hogy betegségük miatt nem kaphatják meg a vakcinát. A törvény ezen felül kivételt tesz a várandós nők esetében is.

Az oltási kötelezettséget három lépcsőben tervezik bevezetni a szomszédos országban. Az első fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik az oltási kötelezettség kikényszeríthetővé, például pénzbírságok kiszabásával. Aki ezután sem oltatja be magát és nem tartozik a vakcinák beadását kihagyható kivételekhez, annak a kormány egy újabb határidőt küld. Amennyiben pedig azt a járványhelyzet megköveteli, bevezetik a harmadik szakaszt is és elkezdik a bírságok hivatalos kipostázását a szabályszegők címére.

A törvényjavaslatot hétfőn vitatja meg a parlament egészségügyi bizottsága, majd a tervek szerint csütörtökön szavaz róla az osztrák törvényhozás.

(hvg.hu)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ