A szűrés életet menthet

illusztráció: pixabay
2022. Január 20. 14:00
Január harmadik hetében a méhnyakrák megelőzésére hívják fel a figyelmet a világon.

A Méhnyakrák megelőzési hét elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet a prevencióra, a méhnyakrák tüneteire és annak korai felismerésére. Gliedné Tilmann Erzsébet, a Tolna megyei Balassa János Kórház Egészségfejlesztési Irodájának vezetője beszélt a betegségről és a megelőzés fontosságáról.

- A méhnyakrák kialakulásában nagy szerepet játszik egy ún. Human Pappiloma vírus (HPV), amelynek több fajtája is okozhat rákos elváltozásokat. A méhnyakrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú betegség a világon a nők körében- emelte ki.

A HPV-fertőzés általában tünetmentes, és az esetek legnagyobb részében egyáltalán nem okoz megbetegedést. A nők többsége átesik valamilyen HPV-fertőzésen élete folyamán legalább egyszer méghozzá úgy, hogy nem is tud róla. Ezért nagyon fontos, hogy az esetleges megbetegedést időben észrevegyék. A méhnyakszűrés nemcsak a daganatot, hanem a rákmegelőző állapotot is felismeri, a rendszeres, évenkénti szűréssel megakadályozható a rák elburjánzása. Egy nagyon szomorú statisztikai adat kimutatta, hogy évente 500 nő hal meg méhnyakrákban hazánkban, holott egyetlen egynek sem szabadna ebben a betegségben, hangsúlyozta Gliedné Tillmann Erzsébet.

Magyarországon már minden 13. életévét betöltött fiatalkorú részére ingyenesen biztosítják az oltóanyagot, amit szülői hozzájárulással az iskolában be is adják a gyerekeknek. Minden vírusos, az ember életét támadó betegség megelőzéséhez kulcsfontosságú a védőoltások beadása, ezért a szakemberek felhívják a szülők figyelmét a gyermekek oltására, mely csak ebben a korban ingyenes, a későbbiekben meg kell vásárolni azt!

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ