Február 15-étől jön az oltási igazolvány, mutatjuk a részleteket

Illusztráció: Csíki Szende / Rádió Antritt
2022. Január 21. 08:00
Mint ismeretes, február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány, az erről szóló kormányrendelet hamarosan megjelenik a Magyar Közlönyben.

Csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – közölte csütörtökön a koronavirus.gov.hu oldalon a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK).

Ismertetik, hogy oltatlan személy fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra és a jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolvány is elveszíti érvényességét.

Részletezik, miszerint az igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután érvényességét a harmadik oltás után hosszabbítják meg. Amennyiben valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes.

Kitérnek rá, hogy az egydózisú Janssennel oltott személyeknek is 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon.

A 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez – írják. 

A tájékoztatóból kiderül, hogy a jelenlegi védettségi igazolványokat nem kell cserélni, érvényességüket a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni.

Hangsúlyozzák, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Felhívjuk a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló januári oltási akciókon könnyedén megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül is – teszik hozzá.

 

(Kormányzati Tájékoztatási Központ, koronavirus.gov.hu)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ