Etikus fémkeresés módszerével, civilek által talált régészeti leletekből nyílt kiállítás Szekszárdon

fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt
2022. Január 28. 12:30
Közösség, régészet, örökség címen új időszaki kiállítás látható a Wosinsky Mór Megyei Múzeumban.

A közösségi régészetnek több évtizedes hagyománya van Tolna megyében, nyilatkozta Ódor János Gábor, a Wosinsky Mór Megyei Múzeum igazgatója. Már a '70-es '80-as években szerveződtek a régióban régészeti táborok, ahol a résztvevők különböző feltárásokon segédkezhettek.  

Napjainkban az etikus fémkeresés legalizálásával nagy segítséget kaptak a múzeumok a leletek feltárásához.

- Az elmúlt hat évben, mióta azt a jogszabályok megengedik, megjelent az etikus fémkeresőzés. Ez annyit jelent, hogy a múzeum által kontrollált módon, hatóság által engedéllyel rendelkező, jószándékú fémkeresők az általuk talált leleteket – miközben régészekkel együtt végzik ezeket a tevékenységeket – átadják a múzeum számára. Hatalmas mennyiségű régészeti leletanyagot juttattak el ilyen módon a múzeumba, közte olyan tárgyakat, amelyekről korábban nem volt tudomásunk. Nagyon sok új lelettel gazdagodott ezáltal a Wosinsky Mór Megyei Múzeum - újságolta örömmel az igazgató.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum 2022. január 27-én nyitotta meg a "Közösség, régészet, örökség" című új, időszaki kiállítását, ami a közösségi régészet és a régészeti örökségnek kapcsolatait járja körül Tolna megyében az elmúlt 10 év múzeumi tapasztalatai alapján.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A kiállításon 850 tárgy tekinthető meg a vitrinekben. Bemutatják például egy török kori rác település közösségi régészet alapján feltárt anyagát, vagy a törökök alóli visszafoglalás táborainak maradványait.

(fotó: Mautner Márta/Rádió Antritt)

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum minden érdeklődőt szeretettel vár a kiállításra.

radioantritt.huCopyright © 2023 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ