Hivatalos - Május 1-től alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá

Illusztráció: Csíki Szende / Rádió Antritt
2022. Február 09. 14:00
Ahogyan a kormány azt már korábban bejelentette, a tervezett február 15. helyett csak május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Az erről szóló kormányrendelet-módosítás megjelent a Magyar Közlönyben – közölte szerdán a koronavirus.gov.hu oldalon a Kormányzati Tájékoztatási Központ.

Részletezik, hogy a fertőzésen való átesettség alapján kiállított védettségi igazolványok május elsején elveszítik érvényességüket. Oltatlan személy fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, ettől az időponttól.

Mint írják, az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított 6 hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is.

Május elsejétől változatlanul az oltási igazolvány a második oltást követően hat hónapig lesz érvényes, ezután az érvényesség - főszabály szerint - csak a megerősítő harmadik oltás után lesz meghosszabbítva.

Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa. A megerősítő harmadik oltás felvétele után az igazolvány korlátlan időre lesz érvényes. Az egydózisú Janssen vakcinával oltottak esetében szintén 6 hónapon belül kell felvenni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon – áll a tájékoztatóban.

Hozzáteszik, hogy a 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő lesz az érvényességhez. A jelenlegi védettségi igazolványokat nem szükséges cserélni, érvényességüket a QR-kód alapján lehet majd ellenőrizni.

Felhívják a figyelmet, hogy aki szeretné mielőbb felvenni az oltást, illetve a megerősítő oltást, az a most zajló februári oltási akciókon megteheti előzetes időpontfoglalás nélkül.

A módosításról szóló Kormányrendelet a Magyar Közlöny 2022. évi 22. számában olvasható.

 

(Kormányzati Tájékoztatási Központ)

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ