Indul az olvadékcsapda gyártási engedélyezése

fotó: paks2.hu
2022. Február 14. 13:00
Újabb hosszú gyártási idejű berendezés dokumentációjának összeállítását fejezték be a Paks II. szakemberei.

A Paks II. Zrt. február 11-én benyújtotta az Országos Atomenergia Hivatalnak az olvadékcsapda gyártásiengedély-kérelmét. Ez a második hosszú gyártási idejű berendezés, amelynek engedélyezési eljárását megkezdte a hatóság. Korábban, 2021. november 16-án a reaktortartály dokumentációját kapta meg az Országos Atomenergia Hivatal. A kérelem benyújtása újabb jelentős állomás a létesítési fázisba lépés felé - olvasható honlapjukon.

(Az olvadékcsapda illusztráció: paks2.hu)

A továbbfejlesztett harmadik generációs VVER-1200 blokkok számos új, a biztonság növelését eredményező műszaki megoldást alkalmaznak. Ezek egyike az olvadékcsapda, amely egy olyan speciális tartály, ami a reaktortartály alatt helyezkedik el, és képes annak sérülése esetén a zónaolvadék befogadására. Az olvadékcsapda arra szolgál, hogy a reaktor aktív zónájának megolvadása esetén az olvadékot befogadja, csökkentse a következményeket, segítségével megakadályozható, hogy a zónaolvadék az alaplemez betonjával kölcsönhatásba lépjen, csökkenthető a hidrogénfejlődés és a radioaktív anyagok környezeti kibocsátása. Az olvadékcsapda teljes magassága 15,24 méter, a legnagyobb – 11 méter – átmérőjű eleme a tartógyűrű. Az olvadékcsapda elemeinek össztömege 732,7 tonna.

Az olvadékcsapdában alumínium-oxid és vas-oxid tartalmú olvadótöltet van, amely a zónaolvadékkal elkeveredve csökkenti az olvadék fajlagos hőjét. Az olvadótöltetbe gadolíniumot is adagolnak, amely a neutronelnyelő tulajdonsága okán megakadályozza a nukleáris láncreakció kialakulását az olvadékban. Az olvadékcsapda acéltartálya súlyos baleset esetén kívülről bóros vízzel hűthető.

A Paks II. Zrt. beszámolójából ezen felül kiderül, a jövőben újabb felvonulási épületek kivitelezése kezdődhet. Az építési-szerelési bázis újabb négy épülete kapott építési engedélyt az Országos Atomenergia Hivataltól február 9-én és 10-én: egy 300 fő ellátására alkalmas étterem és főzőkonyha, illetve három olyan kétszintes, egyenként 1600 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépület, amely az építésben részt vevő alvállalkozói személyzet szociális igényeinek kielégítésére szolgál. Szintén építési engedélyt szerzett a Paks II. Zrt. egy 4200 négyzetméteres hulladéktároló terület kialakítására.

(paks2.hu)

 

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ