Közeledik a második fázishoz a Paks II. beruházás

fotó: Paks2.hu
2022. Február 25. 11:00
Ahhoz, hogy a kettes, végrehajtási fázisba léphessen a Paks II. beruházás, még további tíz engedély szükséges, közölte szerkesztőségünk érdeklődésére Süli János, a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter.

A Paks II. beruházás két fázisban zajlik, egyik az előkészítés és a tervezés, másik pedig a főépületekkel kapcsolatos végrehajtás.

Az atomerőmű-bővítés 2022. március elején az első, vagyis az engedélyeztetési fázis végénél tart. Eddig több mint 400 ezer oldalnyi dokumentációt adtak be a hatóságoknak elbírálásra. Ezek közül is a legfontosabbat, létesítési engedélykérelmet még tavaly nyáron nyújtotta be a társaság az Országos Atomenergetikai Hivatalnak, akik további hiánypótlást kértek. Idén január végén az összes hiánypótlás megtörtént, így minden remény megvan rá, hogy tavasszal megkapják a várt létesítési engedélyt, közölte a miniszter.

– Ahhoz, hogy a kettes fázisba átmehessünk, még további engedélyeket kell megszerezni. Az egyik feltétel, hogy talajmegerősítéssel, résfalazással a munkagödröt körbe kell vennünk egy vízzáró résfallal. Ezzel kapcsolatban 2021. december 23-án nyújtottunk be kérelmet. Ez volt a feltétele annak, hogy a reaktor főépületének engedélyét is be tudjuk adni. Ez is megtörtént, tavaly december végén. Még november 16-án, beadtuk a reaktortartály gyártási engedélyét és további hat másik épületét is. Ezeket a dokumentációkat 2022. február 5-éig a hatóság részére átadtuk. Ezután következett az olvadékcsapda engedélyeztetési menete. Az olvadékcsapda a reaktortartály alatti védelmet szolgálja. Az olvadékcsapda tervdokumentációját, február 11-én adtuk be. Tehát tulajdonképpen minden engedélykérelmünk, amivel folytathatjuk az építkezést bent van a hatóságnál, és várjuk mindegyiknek az elbírálását – fogalmazott Süli János.

Harmincegy épület építési engedélyével már rendelkeznek, így megkezdődhetett számos kiszolgáló épület, a betonüzem, a szerelőműhely, a festőüzem, valamint irodák építkezése is, sorolta a tárca nélküli miniszter. Ezek közvetlenül az új atomerőművi blokkok szomszédságában épülnek. Építési engedélyt kapott ezen kívül az Országos Atomenergia Hivataltól február 9-én és 10-én egy 300 fő ellátására alkalmas étterem és főzőkonyha, illetve három olyan kétszintes, egyenként 1600 négyzetméter alapterületű kiszolgálóépület, amely az építésben részt vevő alvállalkozói személyzet szociális igényeinek kielégítésére szolgál. Szintén építési engedélyt szerzett a Paks II. Zrt. egy 4200 négyzetméteres hulladéktároló terület kialakítására is.

A kiszolgáló épületekkel párhuzamosan folyik a nukleáris sziget hat épületének engedélyeztetési eljárása is. A Paks II. Atomerőmű Zrt. február 4-én benyújtotta az 5. blokki nukleáris sziget hat épülete – többek közt a vezénylőépület és a biztonsági épület – építésiengedély-kérelmét az Országos Atomenergia Hivatalnak. Ennek elbírálására a nukleáris hatóságnak 60 nap áll rendelkezésére, amit 30 nappal meghosszabbíthat. Az eljárásban szakhatóságként részt vesz a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, amely a tűz- és katasztrófavédelmi követelményeknek való megfelelést vizsgálja. Az engedélykérelmek benyújtása újabb fontos állomás a projekt életében, hiszen az 5. blokki reaktorépület építésiengedély-kérelmének 2021. december 30-i benyújtását követően a nukleáris sziget újabb, a későbbi üzemeltetés szempontjából fontos épületeinek engedélyezése indult el. 

Süli János a Paksi Atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, mindkét fél azon dolgozik, hogy a paksi atomerőmű két új blokkja 2029-2030-ban már villamos energiát termeljen Magyarországon. Ezt a dátumot Brüsszel is jóváhagyta, így ehhez az időponthoz igazították a beruházás pénzügyi szerződését is. A szerződés finanszírozási részleteit pedig a Magyar Közlönyben kihirdették, bárki számára elérhető, tette hozzá a miniszter. 

– Eddig 27 darab számlát fizettünk ki az előkészítés során az orosz félnek, ezt mind előtörlesztettük, aminek semmilyen pénzügyi vonzata nincs, teljesen költségmentesen történt. Ezzel pedig bármikor élhetünk, ha a költségvetés ezt lehetővé teszi, akkor költségvetési forrásból, ha nem és a világpiacon van olcsóbb hitel, akkor abból. Tehát a vádnak, miszerint mi az országot a Paks II. beruházással eladósítjuk nincs értelme, hiszen a felvett hitelt mi fogjuk visszafizetni 2031-től a két új blokk által – tájékoztatott Süli János.

radioantritt.huCopyright © 2022 Minden Jog fenntartva
IMPRESSZUM | ADATVÉDELMI TÁJÉKOZTATÓ